Hlavní obsah

Kvitová - Gavrilovová 6:2, 6:2Kvitová udržela šanci na obhajobu titulu. Postupuje i Strýcová, vyřadila jedničku

Aktualizováno

Tenistky Petra Kvitová a Barbora Strýcová postoupily na trávě v Birminghamu do čtvrtfinále. Obhájkyně titulu Kvitová si bez problémů poradila s Australankou Dariou Gavrilovovou dvakrát 6:2. Strýcová zdolala 6:2, 6:4 turnajovou jedničku a úřadující wimbledonskou šampionku Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska. Lucie Šafářová vyhrála na trávě na Mallorce druhý zápas, po vítězství 6:3, 6:4 nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou je ve čtvrtfinále.

Foto: Ed Sykes, Reuters

Petra Kvitová se raduje poté, co si poradila s Dariou Gavrilovovou z Austrálie.

Článek

"Pár her bylo velmi napínavých, ale tráva mi pomohla, protože to je můj povrch," řekla v rozhovoru na kurtu čtvrtá nasazená Kvitová. Aktuálně 25. hráčku světa porazila po dvou prohrách, které předloni utržila na antuce a tvrdém povrchu.

Gavrilovové vzala světová osmička Kvitová pětkrát podání, nastřílela 24 vítězných míčů a udělala 18 chyb. "Musím zlepšit servis, ten je na trávě důležitý. Udělala jsem pár dvojchyb, ale podmínky byly složité," řekla svěřenkyně Jiřího Vaňka, která přišla o podání jednou a dvojchyb udělala pět.

Narazí na Görgesovou

Ve čtvrtfinále bude dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová hrát s Němkou Julií Görgesovou, která zdolala 7:6, 6:3 její loňskou finálovou soupeřku Ashleigh Bartyovou z Austrálie. Görgesovou už Kvitová letos porazila třikrát a celkově s ní má výrazně pozitivní bilanci 5:1.

Strýcová v úterním prvním kole bojovala tři sety s americkou kvalifikantkou Jennifer Bradyovou, ale na největší žebříčkovou favoritku turnaje jí stačily sady dvě. Po hladce vyhraném setu zkušená česká tenistka v druhé sadě dlouho ztrácela, prohrávala 0:2 a 2:4, pak ale zahájila obrat a čtyřmi získanými gamy za sebou světovou trojku porazila.

Muguruzaovou zdolala Strýcová potřetí za sebou a podruhé na trávě po loňském vítězství ve wimbledonské generálce v Eastbourne. V londýnském All England Clubu pak Španělka získala svůj druhý grandslamový titul.

"Jsem bojovnice na kurtu i mimo něj. A občas to dopadne tak, že jste za bojovnost odměněni. Hrála jsem dnes hodně dobře," uvedla Strýcová, jež se lépe vyrovnala s nepříjemným větrem. "V takových podmínkách musíte hrát chytře a to se mi dařilo. I když přiznávám, že v posledním gamu jsem byla hodně nervózní," řekla dvaatřicetiletá plzeňská rodačka, jež v závěrečné hře nevyužila vedení 40:0 a proměnila až čtvrtý mečbol.

"Barbora hraje na trávě hodně dobře, její herní styl tomuto povrchu sedí. Vůbec mě nepustila do zápasu," řekla Muguruzaová o výkonu Strýcové. "Samozřejmě bych tady raději odehrála více zápasů, ale netrápí mě to. Učím se, a až s ní budu hrát příště, budu ji chtít porazit. Teď budu ještě víc trénovat, abych se připravila na Wimbledon," dodala rodačka z Venezuely.

O semifinále bude Strýcová hrát s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou, která v druhém kole porazila 1:6, 6:3, 6:3 šestou nasazenou Darju Kasatkinovou z Ruska.

Šafářová vyřadila Azarenkovou

Lucie Šafářová postoupila po vítězství 6:3, 6:4 nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou do čtvrtfinále turnaje na trávě na Mallorce. Dva zápasy na jednom turnaji vyhrála jednatřicetiletá Češka teprve podruhé v sezoně, kterou výrazně poznamenaly její zdravotní problémy.

Sedmá nasazená Šafářová vzala v každém setu bývalé světové jedničce Azarenkové dvakrát podání, a protože sama o servis přišla pokaždé jen jednou, mohla za 81 minut slavit výhru. Dvojnásobnou vítězku Australian Open porazila brněnská rodačka podruhé za sebou poté, co s ní prohrála úvodních šest vzájemných zápasů.

Šafářová přišla o tři měsíce letošní sezony kvůli zdravotním problémům a odehrála jen šest turnajů. Dva zápasy vyhrála až dosud jen na Australien Open, kde vypadla ve třetím kole.

O semifinále bude Šafářová v pátek bojovat s Němkou Tatjanou Mariaovou.

Federer odvrátil dva mečboly

Devítinásobný vítěz turnaje v Halle Roger Federer se hodně nadřel na postup do čtvrtfinále přes Francouze Benoita Paireho. Švýcarský tenista v dnešním zápase druhého kola wimbledonské generálky odvrátil dva mečboly, než mohl za dvě hodiny po vítězství 6:3, 3:6, 7:6 slavit osmnáctou výhru na trávě za sebou.

Šestatřicetiletý Federer udělal především ve druhém setu nezvyklé množství chyb, ale v rozhodujícím setu byl k výhře blíž. Za stavu 5:4 vedl 40:15, Paire však oba mečboly odvrátil díky tvrdým servisům. V tie-breaku pak měl za stavu 6:5 a 7:6 šanci ukončit zápas Francouz, jehož minulý týden ve Stuttgartu porazil Tomáš Berdych, ale dva mečboly nevyužil a Federer zkrácenou hru vyhrál 9:7.

"Byl to těžký zápas na vysoké úrovni. Na konci to prostě bylo jen těsně. Ani nevím, kolik jsem těch mečbolů odvrátil," řekl vítěz stuttgartského turnaje. "Trochu mě zklamalo, jak jsem ve druhém setu podával," dodal Federer sebekriticky.

Dvacetinásobný grandslamový šampion si díky vybojovanému vítězství udržel naději na setrvání v čele světového žebříčku, kde tento týden vystřídal Španěla Rafaela Nadala. Aby vydržel jako jednička až do Wimbledonu, musí Federer turnaj v Halle vyhrát. Švýcar v Německu obhajuje loňské vítězství a útočí na desátý titul.

Ve čtvrtfinále Federera čeká Australan Matthew Ebden.

BIRMINGHAM (tráva, dotace 871 028 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (4-ČR) - Gavrilovová (Austr.) 6:2, 6:2
Strýcová (ČR) - Muguruzaová (1-Šp.) 6:2, 6:4
Görgesová (5-Něm.) - Bartyová (Austr.) 7:6 (8:6), 6:3
Curenková (Ukr.) - Kasatkinová (6-Rus.) 1:6, 6:3, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (4-ČR) - Boulterová, Watsonová (Brit.) 6:2, 6:0.
HALLE (tráva, dotace 2 116 915 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Paire (Fr.) 6:3, 3:6, 7:6 (9:7)
Ebden (Austr.) - Kohlschreiber (6-Něm.) 4:6, 6:1, 6:2
Čorič (Chorv.) - Basilašvili (Gruz.) 6:4, 6:2
Seppi (It.) - Mayer (Něm.) 6:2, 6:4
PALMA DE MALLORCA (tráva dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Šafářová (7-ČR) - Azarenková (Běl.) 6:3, 6:4
Sevastovová (3-Lot.) - Lottnerová (Něm.) 1:6, 6:3, 6:1
Riskeová (USA) - Hercogová (Slovin.) 3:6, 7:5, 6:3
Tomljanovicová (Austr.) - Petersonová (Švéd.) 6:3, 6:3
LONDÝN (tráva, dotace 2 116 915 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Djokovič (Srb.) - Dimitrov (2-Bulh.) 6:4, 6:1
Kyrgios (Austr.) - Edmund (7-Brit.) 7:6 (7:3), 6:7 (5:7), 6:3
Mannarino - Benneteau (oba Fr.) 7:6 (7:4), 6:3
F. López (Šp.) - Raonic (Kan.) bez boje.

Reklama

Související témata: