Hlavní obsah

V Paříži způsobil šok. Favorita vyškolil esem po podání spodem

Paříž/Praha

Na grandslamovém Roland Garros způsobil velkou senzaci a zároveň také nepříjemný šok pro domácí fanoušky. Kazašský tenista Alexandr Bublik v pondělí hned v prvním kole vyřadil domácí nasazenou osmičku Gaela Monfilse (6:4, 7:5, 3:6, 6:3) a navíc se mu opět povedl jeho typický kousek v podobě esa z podání „spodem“.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Kazach Alexandr Bublik se raduje na French Open po vyřazení Gaela Monfilse.

Článek

Za normální situace by Monfilse v domácím prostředí bouřlivě povzbuzovaly tisícovky fanoušků, ale vzhledem ke koronavirovým restrikcím a špatnému počasí se dočkal podpory jen od skupinek příznivců.

„Nemám k tomu co říct. Atmosféra rozhodně nebyla dobrá, nejhorší, jakou jsem zažil," povzdechl si vyřazený Francouz.

Zcela opačné pocity prožíval jeho soupeř, jenž dosáhl na svoji první výhru nad hráčem z top 10. „Samozřejmě hrát s Gaelem na French Open bylo pro mě velice emocionální. Tohle pro mě byla nejspíš nejdůležitější výhra v kariéře," radoval se 23letý Kazach.

Stejně jako minulý týden v Hamburku, i tentokrát použil svoji typickou zbraň v podobě podání spodem. A to při gamebolu v první hře čtvrtého setu. Monfils vůbec nezareagoval, ale na rozdíl třeba od Cristiana Garina v minulém týdnu v Hamburku, proti Kazachově úderu nijak neprotestoval a jeho vítězný míč akceptoval.

„Dobré podání spodem je velice těžké. Musím ho hodně trénovat," vysvětloval Bublik s tím, že případný úspěch je zhruba ze 70 procent otázkou štěstí.

Kazach už málem s tenisem skončil. Velký talent si před dvěma roky v Indian Wells zlomil kotník a následně se propadl mimo prvních 250 příček žebříčku ATP. Musel se znovu prokousávat vzhůru přes turnaje nižší úrovně až k současné 49. pozici.

„Přemýšlel jsem, že s tenisem skončím. Na té úrovni se mi vůbec nechtělo hrát. A pak jsem si řekl, že to zkusím trochu víc rozjet. Začal jsem hrát víc bezstarostně, přestal jsem se trápit s tím, když něco nešlo," přiblížil svůj přístup.

S tenisem každopádně neskončil. Postupně se propracoval do elitní padesátky. Více rozruchu ale způsobil svým prohlášením, že nesnáší tenis a hraje ho jen pro peníze. V Paříži už má jistých minimálně 100 tisíc dolarů (téměř 2,4 milionů korun).

Reklama

Související témata: