Hlavní obsah

Štědrý Wimbledon. Šampióni se těší na desítky miliónů, na kolik si přijdou vozíčkáři?

Londýn

Je to sen každého tenisty a tenistky. Zahrát si ve slavném Wimbledonu však znamená víc než "jen" slávu, prestiž a boje s nejlepšími v nejslavnějším areálu světa. Hráči a hráčky se totiž mohou těšit i na velmi slušné finanční odměny, o kterých si jejich předchůdci mohli nechat jenom zdát. K zajímavým částkám se však dostanou i ti, u nichž byste to možná nečekali. Víte například, kolik bere vítěz vozíčkářské soutěže?

Foto: Ed Sykes, Reuters

Petra Kvitová líbá trofej pro vítězku turnaje v Birminghamu.

Článek

Téměř 58 tisíc korun (2000 liber) si v roce 1968 na účet připsal vítěz wimbledonské dvouhry legendární Rod Laver. Billie Jean Kingová pak něco málo přes 21 tisíc korun (750 liber). O padesát let později si tenista či tenistka shodně přijdou na téměř 1,2 miliónu korun a to už za porážku v prvním kole! Trošku jiný svět, že?

Prakticky každým rokem stoupají na všech grandslamových turnajích prize money. Letošní rok není výjimkou. A tak zatímco Petra Kvitová si při svém prvním wimbledonském triumfu v roce 2011 přišla na příjemných 31 a půl miliónu korun, při druhém o tři roky později už to bylo o dalších čtrnáct miliónů víc.

A pokud by se české bojovnici v letošním ročníku podařilo završit wimbledonský hattrick, mohla by se stejně jako její mužský protějšek těšit na cca 64 miliónů korun.

O odměnu pro vyřazeného hráče v prvním kole jsme již mluvili, zkrátka ale nepřijdou ani borci z kvalifikací. Hráč, který projde až do třetího kola kvalifikačních bojů, si zajistí více než 500 tisíc korun, poražený v prvním kvalifikačním kole pak příjemných cca 140 tisíc, tedy prakticky totožnou částku, co získal za svůj wimbledonský triumf v roce 1973 Jan Kodeš.

Na zajímavé peníze si však přijdou například i tenisté-vozíčkáři. Vítěz se může těšit na šek v podobné hodnotě jako dostane poražený hráč v prvním kole dvouhry. Na účet mu přistane 1,1 miliónu korun, poražený finalista si přijde na polovinu, čtvrtfinalista pak inkasuje cca 244 tisíc korun.

A ani deblový vítězný pár soutěže vozíčkářů nepřijde zkrátka. Vítězná dvojice si rozdělí sympatických 400 tisíc korun. A pokud by vás zajímalo, komu se zvýšily prize money oproti minulému roku nejvíce, tak jsou to právě finalisté soutěže vozíčkářů. Vítěz i poražení berou o 25 % více než v roce minulém.

Hlavní soutěž v All England Clubu začíná už druhého července.

Reklama

Související témata: