Hlavní obsah

Na pohodu. Kvitová se cítí ve Wimbledonu jinak, je klidnější

Londýn

Centrkurt v All England Clubu označila tenistka Petra Kvitová za nejoblíbenější místo ve Wimbledonu. Není divu, na zdejší trávě dvakrát slavila grandslamový titul a vždy se pak na adresu SW 19 vracela s pocity, že by měla uspět. Letos je to ale trochu jinak. "Připadám si mnohem klidněji. Na pohodu," usmála se při setkání s českými novináři.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Petra Kvitová při tréninku na Wimbledon.

Článek

Jiná je především sama Kvitová. Před rokem a půl málem přišla při přepadení o prsty levé ruky, v které drží raketu. Přesto se po náročné operaci a rehabilitaci vrátila k tenisu, od té doby už získala šest titulů a je ve světové desítce. Zní to skoro jako pohádka. "Někdy mám takový pocit. Kdyby mi někdo před rokem řekl, že budu mít šest titulů, z toho pět letos, tak to je něco neuvěřitelného," přitakala.

I proto se její očekávání ve Wimbledonu nejspíš změnilo. "Po titulech (2011 a 2014) jsem se sem vracela s tím, že bych zase měla něco uhrát, že tady hraju dobře. Loni to po zranění bylo úplně jiné - dospěla jsem k metě, za kterou jsem se při rekonvalescenci hnala. Teď si připadám mnohem klidněji," řekla Kvitová.

Na tréninkové kurty Aorangi přicházela zvesela a nepřipouštěla si tlak. "Na každém kroku sice slyším, že jsem jedna z favoritek, ale mně to nepřijde. Kandidátek na titul je hodně. Na vítězku mě pasovali i před rokem, kdy jsem za sebou měla akorát dva turnaje, což se mi zdálo legrační. Takže to ani letos nějak nevnímám."

Do Londýna přijela ve středu z Eastbourne. Zatrénovala si s domácí Johannou Kontaovou a dvakrát s trenérem Jiřím Vaňkem. "Kurty ještě nejsou tolik vydupané. Tráva je měkoučká jako koberec a míče odskakují docela rychle," řekla.

Znovu je ubytovaná v pronajatém domě nedaleko kurtů. A opět v jiném. Ani jednou nebydlela stejně. "Z pověrčivosti to není. Jsem na rezervování hrozná, odkládám ho na poslední chvíli a pak není úplně nejbohatší výběr," vysvětlila.

V pěti pokojích jsou s ní trenér Vaněk, kondiční trenér David Vydra, fyzioterapeutka Tereza Saifrová a mediální asistentka Katie Spellmanová. "Vaří Terka. Naštěstí ji to baví. Dělala tvarohové knedlíky a v sobotu jsme měli řízky se salátem," řekla Kvitová.

Na kurtech letos Kvitová přidala k tradičním ranám i lepší fyzickou kondici díky zhubnutí. "Vydržím delší výměny, holky někdy uvařím na kondici. S Magdou jsem hrála dvě hodiny, obě už jsme mlely z posledního, ale já míň. To je pro mě docela příjemné," připomněla vyhrané finále v Birminghamu nad Slovenkou Rybárikovou.

Letos už získala pět trofejí a ukazuje vnitřní sílu, o které mluvila, že ji v sobě objevila po vážném zranění. "Ale jinak s ní teď pracuji. I když nehraju úplně dobře, snažím se najít cestu, abych se do zápasu vrátila a ještě ho otočila. K tomu mám hodně zkušeností a přijde mi, že je dokážu lépe využívat," uvedla.

V rámci párty WTA u Temže se Kvitová potkala s Monikou Selešovou. Američance poničil kariéru vyšinutý fanoušek, který ji na kurtu na turnaji v Hamburku v roce 1993 bodl nožem do zad. Kvitovou Selešová sama vyhledala. "Bylo to hezké. Obě jsme si prošly něčím podobným. Navzájem jsme si složily poklonu. Monika říkala, že jsem comeback stihla rychleji, ale jí se to stalo na kurtu," řekla Kvitová.

Po Roland Garros Kvitová před odletem do Anglie zvládla rekognici, během níž poznala muže podezřelého z přepadení v jejím bývalém prostějovském bytě z prosince 2016. "Několik dní předtím jsem nespala," přiznala Kvitová s tím, že se bála, aby neoznačila někoho jiného. "Byla to velká zodpovědnost a jiné nervy než před maturitou nebo které mívám před zápasy," porovnala.

Nyní už má zase jen tenisové nervy. Do úterý je ve Wimbledonu bude krotit před zápasem prvního kola, v kterém ji čeká Běloruska Aleksandra Sasnovičová.

Reklama