Hlavní obsah

Místo anglické trávy srbský beton. Djokovič vysvětluje netradiční přípravu na Wimbledon

Bělehrad/Praha

Trénink na trávu bez trávy? Žádný problém. Obhájce titulu na slavném Wimbledonu Novak Djokovič se místo tradiční generálky v Queen's Clubu připravuje na slavný turnaj na betonu doma v Bělehradě.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Novak Djokovič neodehraje před Wimbledonem jediný oficiální zápas na trávě.

Článek

„Najděte mi travnatý kurt v Bělehradě a já tam budu trénovat. Ale v Srbsku žádný nemáme, že jo? Doufám, že brzo nějaký vybudujeme. Prozatím mi ale tyhle betonové stačí," odpovídal novinářům patnáctinásobný grandslamový šampion na otázku proč se nepřipravuje na travnatém povrchu.

„Důvod, proč trénuji zrovna tady, je ten, že povrch je nejpodobnější trávě, co se týče rychlosti míčů a pohybu," vysvětloval.

Světová jednička plánuje před Wimbledonem odehrát jen jeden či dva exhibiční zápasy: „Situace je letos trochu jiná. Před Wimbledonem jsem loni měl za sebou jen pár zápasů kvůli zranění a operaci lokte a v Queensu jsem měl možnost se pořádně rozehrát. Letos mě dlouhá antuková sezona přinutila londýnský turnaj vynechat a jet rovnou do Wimbledonu."

V Bělehradě nyní panují stejně jako na jiných místech Evropy spalující vedra doprovázená nepříjemnou vlhkostí, ale světová jednička svého rozhodnutí připravovat se v tamních podmínkách rozhodně nelituje.

„Opravdu není třeba si stěžovat, že jsem se rozhodl na cestě mezi French Open a Wimbledonem být v Bělehradě a trávit čas s rodinou. Počasí může být pro mě požehnáním, protože v Londýně bude nejspíš o dost chladněji, takže trénink ve vedru může zlepšit moji fyzičku," myslí si čtyřnásobný wimbledonský vítěz.

Djokovičovi před pár týdny v Paříži nevyšel útok na vítězství ve čtyřech grandslamových turnajích za sebou, což už se mu již jednou v kariéře podařilo. V semifinále Roland Garros mu vystavil stopku Dominic Thiem.

Zároveň tím ale z něj spadl určitý tlak a v uvolněném módu chce přistoupit i k obhajobě v All England Clubu.

„Před French Open jsem si na sebe naložil velký tlak, chtěl jsem zase vyhrát čtyři grandslamy za sebou, jenže jsem selhal. Do Wimbledonu tak jedu s menší tíží na ramenou, chci začít nový cyklus. Každopádně mám ale vždy ty nejvyšší ambice a ani tento rok není výjimkou. Jsem světová jednička a obhájce titulu. Doufám tedy, že si triumf zopakuji," dodal 32letý veterán.

Reklama

Související témata: