Hlavní obsah

Wimbledonská ostuda? Staronového šampiona vybučeli

Londýn/Praha

Wimbledonské publikum bývá označováno jako jedno z nejsofistikovanějších a nejvíce férových ve sportovním světě. Jenže během fantastického nedělního finále mužské dvouhry své pověsti úplně nedostálo. Fenomenální Roger Federer se sice právem stal miláčkem slavného areálu All England Clubu, ale neskrývaná nepřejícnost vůči staronovému šampionovi Novaku Djokovičovi byla podle mnohých za hranou slušnosti a vzývaného gentlemanství.

Foto: Will Oliver, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič přebírá trofej pro wimbledonského vítěze od vévodkyně Kate

Článek
Fotogalerie

V napínavém pátém setu srbského šampiona fanoušci na centrkurtu hned dvakrát vybučeli. Za stavu 11:11 zahlásil sudí po Federerově úderu aut. Švýcar si řekl o kontrolu jestřábím okem, které ukázalo, že míček tečoval čáru a sudí připsal fiftýn jemu. Jakmile se Djokovič jen zeptal rozhodčího, proč se výměna neopakuje, sklidil od příznivců bouři nevole.

V závěrečném tie breaku, při Srbově mečbolu, zahrál Djokovič míček, který rozhodčí zahlásil jako aut, Federer ale stihl úder dokončit a svůj bekhend zkazil. Tentokrát nechal překontrolovat verdikt Djokovič a i v tomto případě byl míček dobrý. Jenže výměna se opakovala. A jakmile se pozdější šampion dotázal arbitra, zda by neměl být konec zápasu, dočkal se opět nenávistné reakce z ochozů.

I podle legendárního Borise Beckera, bývalého Djokovičova kouče a současného komentátora BBC, by si rodák z Bělehradu zasloužil od fanoušků větší respekt.

„Federer je tady největším hráčem historie a má nárok tu být milován, na druhé straně musíte mít trochu víc respektu ke čtyřnásobnému (nyní již pětinásobnému, pozn. aut.) šampionovi," postěžoval si Becker.

„Novak se dostal na party, která měla patřit Federerovi s Nadalem, a narušil ji. Teď když vyhrál 16 grandslamů, lidem nezbývá než se probudit do éry velikosti Novaka Djokoviče," pokračoval Němec, jenž se do historie zapsal mimo jiné jako nejmladší wimbledonský vítěz.

Podle něj si jeho bývalý svěřenec nedá pokoj, dokud Federera s Nadalem v počtech grandslamových titulů nepřekoná. Na prvního jmenovaného ztrácí čtyři tituly, na druhého dva.

„Novak ještě není úplně spokojený. Je jedním z nejlepších tenistů všech dob, jenže on chce být tím úplně nejlepším," tvrdil Becker.

Sám Djokovič si uměl s nepřízní fanoušků během napínavého finále poradit.

„Bylo těžké nevnímat. Když máte fanoušky na své straně, tak to pomůže. Dá vám to extra motivaci a sílu. Když ale tohle nedostáváte, musíte to najít uvnitř sebe. Jakmile lidé skandovali ,Rogere do toho‘, slyšel jsem v tom ,Novaku‘. Vím, že to asi zní blbě, ale je to tak. Přesvědčil jsem sám sebe, že to slyším," prozradil.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík