Hlavní obsah

Soukalová ve volnu doháněla spánkový deficit. Jediné, co mi chybí, jsou české houstičky, říká

Soči

Rozesmátá dorazila ke středečnímu odpolednímu tréninku na olympijské závodiště Laura česká biatlonová reprezentantka Gabriela Soukalová. Adeptka na medaili byla nadšená ze slunečného počasí, které v dějišti her panuje. A stejně jako zbytek biatlonové výpravy si lebedí nad pohodou panující před blížícími se závody.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonistka Gabriela Soukalová, česká olympijská medailová naděje

Článek

„Tréninky byly zatím jen poznávací, aklimatizační. Hlavně aby vydrželo počasí. Pak bude i dobrá nálada," culila se Soukalová pod blankytně modrou oblohou s výhledem na zasněžené hory. „Jen první den nebyly okolní kopce vidět, ale nyní už je nádherně," říkala Veronika Vítková, která stejně jako zbytek biatlonového týmu dorazila do dějiště her už minulý čtvrtek. „Počasí pochopitelně k velké pohodě přispívá. Podobné jsme si neužili celou sezónu. Jako by šlo o odměnu, lyžování si absolutně užíváme," vyprávěla Soukalová.

Biatlonistům dlouhý pobyt v dějišti her nijak nevadí. „Závodiště je v poměrně vysoké nadmořské výšce, a tak máme alespoň dost času se aklimatizovat. Osobně se cítím den za dnem lépe," říkala Vítková.

Nudou sportovci rozhodně netrpí. „Vesnice nabízí dostatečné vyžití. První den jsme se domluvili, že si pinkneme volejbal v tělocvičně. Jenže nebyl balón. Organizátoři řekli, že ho seženou do dvou dnů. Pak časový horizont stáhli na dvě hodiny. U nás by byl opačný problém. Balón by se našel, ale nebyla by tělocvična," smál se reprezentant Ondřej Moravec.

S trenérem Ondřejem Rybářem už vyrazili na počítačové simulátory her. „Ale mrskat olympiádu na olympiádě nám přišlo trapný, a tak jsme usedli na motocykl, který je v herně jediný. Ale teď už jsme od trenérů dostali zákaz do místnosti chodit. Máme se vyhýbat prostorům, kde je hodně lidí," popisoval Moravec.

Místo houstiček černý moskevský chléb

Soukalová je z olympijské vesnice nadšená. „Až pojedeme domů, ani se mi nebude chtít. Mám pohodu, nic nemusím dělat. Připravit oběd nebo snídani, to bude po návratu největší problém," culila se Soukalová a pochvalovala si stravu v olympijské vesnici Sloboda. „Na výběr je hodně jídel. Jen jsme se shodli, že Rusové nemají dobré pečivo. Ve srovnání s Českem rozhodně. Chybějí nám naše domácí houstičky. Ráno je nahrazujeme jogurty nebo nějakými kašemi. Pekař není moc zdatný. Dodává suchý černý moskevský chleba," líčila čtyřiadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou.

K oblíbenému kreslení se v Soči nedostala. „Když bylo volno, doháněla jsem spánkový deficit, protože kvůli cestování pro nás program posledních týdnů byl hodně náročný. Cítila jsem se unavená, a proto jsem se snažila hlavně hodně spát a odpočívat. I mezi tréninkovými jednotkami, což jindy rozhodně nedělám. Nemohu o sobě říct, že bych patřila mezi odpolední spáče. Ale posledních pár dnů ano. Bylo to potřeba," vyprávěla a těšila se na posezení u kávičky s maminkou, která dorazí do dějiště her a bude bydlet nedaleko české výpravy. „V poslední době nebylo mnoho příležitostí si pořádně popovídat," vysvětlovala Soukalová.

Stejně jako ostatní čeští biatlonoví reprezentanti pravidelně střídá tratě biatlonového areálu se stopou v nedalekém závodišti pro klasické lyžování. „Když máme odpočinkovou fázi, jsme u běžkařů, kde je profil tratě příjemnější. V biatlonovém areálu se člověk moc nevyjede, je to z kopce do kopce," popisovala Soukalová. „Je fakt, že biatlonové tratě nejsou nic snadného. V klesáních je stopa samá zatáčka, pak jsou zase náročné kopce. Nohy si neodpočinou," přitakával biatlonista Jaroslav Soukup.

Reklama