Hlavní obsah

Z bezvědomí k olympijské euforii. To je bronzový příběh biatlonisty Soukupa

ram (Soči)Sport.czPrávo

Devatenáct měsíců. Doba, která v životě biatlonisty Jaroslava Soukupa dělí absolutní peklo od totální euforie. Z bezvědomí ve Slovinsko po děsivém pádu na kole až k bronzu na olympijských hrách v Soči...

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jaroslav Soukup na střelnici cestou pro olympisjký bronz...

Článek

Soukup byl tehdy s reprezentačními parťáky na soustředění. Po bronzu z mistrovství světa v závodě na dvacet kilometrů se těšil na další sezónu. Jenže při tréninku spadl z horského kola. Měl zlomenou klíční kost, pravou lopatku, dočasnou nehybnost levé nohy, otevřenou zlomeninu loketní kosti. Ležel na cestě, v bezvědomí. Musel na operaci, ani zuby si následně nemohl vyčistit. Jen těžko se drápal nahoru.

„Šlo asi o nejtěžší období. Bylo těžké udržet ho na pozitivní vlně. Zaostával minutu za soupeři, s nimiž do zranění jezdil," vzpomíná trenér české biatlonové reprezentace Ondřej Rybář. Jeho svěřenec se nikdy nedostal do fáze, že by chtěl ukončit kariéru. „Ale bál se o zdraví. Požadoval delší pauzu. Domluvili jsme se na určitém postupu a teď asi neřekne, že šlo o špatný krok," smál se Rybář, který u seniorů dostal jako prvního na starost právě Soukupa.

„Trenér si moc nebral servítky. A udělal dobře," přiznával Soukup včera, když se s jistotou bronzové medaili ohlížel za zdravotními patáliemi minulých měsíců. „Říkal jsem si, že jeden rok vynechám. Chtěl jsem jen trénovat," vysvětloval Soukup. „Byl jsem ras," culil se Rybář.

„Nějaké závody jsem nakonec absolvoval už v minulé sezóně. Letos jsem se ale necítil nějak hvězdně," přemítal Soukup. Přitom loňskou sezónu vyšperkoval bronzem ze závodu smíšených štafet na MS. „Jarda je přírodní typ. Někdy je na sebe možná trochu měkký, a pak potřebuje někým usměrnit, což je moje úloha. Jako dvojnásobný medailista z mistrovství světa ví, že ke kariéře nemůže přistupovat flegmaticky. A vlastně ani takový není. Před závodem je vždy v napětí, jen umí své rozpoložení dobře maskovat," líčil Rybář.

„Budeme se snažit Jardu pro zbytek olympiády chránit před humbukem, který souvisí s medailí. Čeká ho možná pět dalších startů. A nechceme, aby dopadl jako po bronzu na šampionátu před dvěma lety, kde byl následně vyšťavený," přemítal Rybář. „Já jsem hubenější, takový střízlík, nevydržím tolik," smál se Soukup.

Reklama

Související témata: