Hlavní obsah

Sakryš, a pak znova sakryš. Soukalová po první střelbě věděla, že je po závodě

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

„Promiň, že jsem ti zkazila zážitek,“ omlouvala se po závodě Gabriela Soukalová mamince, která do Soči vyrazila na jediný závod své dcery. Blonďatá kometa posledních dvou sezón ostrou premiéru na biatlonových tratích areálu Laura nezvládla, po pokažené první střelbě dojela až devětadvacátá.

Foto: Profimedia.cz

Gabriela Soukalová na trati olympijského závodu na 7,5 km.

Článek

Co se při střelbě vleže stalo?

Na to jsem malý pán, abych vám to řekla. Přišlo mi, že po dlouhém sjezdu před střelnicí, jsem byla vydýchaná, v klidu, ruce se mi netřásly nervozitou. Ještě jsem si říkala, že podmínky jsou ideální a budu střílet na jistotu. No a potom jsem najednou nedala první, druhou, pak dvě jo... To mě tedy docela překvapilo. A poslední zase ne. Já opravdu vůbec netuším, čím to mohlo být.

Co se při střelbě odehrávalo ve vaší hlavě?

Já si říkala: „Hm, první nezásah, to je hodně špatný, to je asi desítka pryč. Dvojka, hm, patnáctka pryč.... A trojka, to si říkám, to už je po závodě.

To si stíháte v duchu povídat tak dlouhé věty?

No já si říkám sakryš, sakryš, pak dvě dobrý a zase sakryš. Tomu se říká konec závodu, to je úplně jasný. I kdybych letěla jako bůh, tak s tím nic neudělám.

Ale letěla jste, čas jste měla druhý nejrychlejší.

Protože tonoucí se stébla chytá. Maminka mi fandila na kopci, tak jsem si řekla, že jedu aspoň pro ni, když už jela tak dlouhou cestu...

Stihla jste registrovat, kde stojí?

Jo, v každém kole jsem se na ni koukala. Nejdřív z jedné strany, pak i z druhé.

Druhá střelba byla čistá. Už jste střílela uvolněně?

Já si říkala, že je stejně konec závodu, ať to dám, nebo ne. Tak jsem to tam nasypala, jela jsem.

Běžecký výsledek vás ale musel povzbudit.

Určitě. Aspoň jedna stránka, když se povede, jsem ráda. Kdyby se náhodou stalo, že bych se trefila v dalších závodech, aspoň vím, že běžecky na tom nejsem tak špatně.

Jsou místní tratě tak drsné, jak se zdálo při trénincích?

Ještě drsnější, daleko. Ono se to nezdá, ale udržet čtyřkilovou flintu na zádech v té rychlosti je náročné... Hrozně mě pobavilo, jak jsem tady suverénně nejtěžší, tak když jsem jela z kopce a vybrala zatáčku, jedna taková hubeňounká holka musela jet jedna-jedna na obrátku a já sem ji úplně suverénně přefárala a skoro to nevybrala do dalšího kopce. (směje se)

Hlídala jste si, abyste tentokrát nikomu nic nevzala, nikde nic nezapomněla...?

Snažila jsem se dávat mnohem větší pozor, ale zase se mi to nepovedlo. Eva Puskarčíková běhala a hledala bundu, já v ní odešla... Zase se nepoštěstilo úplně všechno si pohlídat, vždycky se tam jedna věc stane. (úsměv)

Reklama