Hlavní obsah

Biatlonová pohádka pokračuje! Moravec vybojoval stříbro ve stíhačce

Aktualizováno

Dva závody, dvě medaile. Čeští biatlonisté mohou slavit. Po bronzu Jaroslava Soukupa ze sobotního sprintu dokázal Ondřej Moravec vybojovat zásluhou bezchybné střelby v pondělní stíhačce stříbro! Zlato bral po famózním výkonu Francouz Martin Fourcade, bronz má další Francouz Jean Guillau Beatrix.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Biatlonista Ondřej Moravec se raduje z druhého místa ve stíhacím závodu na olympiádě v Soči.

Článek
Fotogalerie

Český biatlon tak připsal další kapitolu do pohádky, kterou v Soči rozepsal. Zatímco ještě v sobotu ráno bylo nejlepším olympijským umístěním českého závodníka čtvrté místo Ivana Masaříka z Nagana v roce 1998, dnes se mohou biatlonisté pochlubit dvěma cennými kovy ze tří závodů. A to jsou klání lyžařů s přesnou muškou ještě pořád na začátku...

Základem úspěchu čistá střelba

Moravec jako jediný z medailistů dokázal střílet čistě na všech čtyřech položkách a poslední stojka jej katapultovala na druhé místo. Fourcade minul jeden terč na třetí střelbě, díky vynikajícímu běhu ale nemělo trestné kolečko na jeho postavení vliv. Po poslední střelbě, při níž vyčistil všechny terče v momentě, kdy ostatní závodníci teprve zasouvali zásobníky, si dokonce dovolil bouřlivě pozdravit diváky, protože o jeho triumfu už nebylo pochyb.

Až do třetí střelby byl mezi medailovými kandidáty Soukup, který do stíhačky vyrážel jako třetí v pořadí a po dvou bezchybných ležkách se osamostnil v čele spolu s Fourcadem a Rakušanem Landertingerem. Dvě chyby na první položce vstoje ale majitele bronzu ze sobotního sprintu vyřadily ze hry o přední příčky, Soukup pak dvakrát minul i na poslední střelbě a cílem projel na dvacátém místě se ztrátou 1:46,4 min.

Nejúspěšnějším účastníkem zimních olympiád se (zatím) nestal čtyřicetiletý Ole Einar Björndalen. Legendární Nor vyrážel do stíhačky jako první a pokud by udržel medailové umístění, získal by rekordní třináctý cenný kov pod pěti kruhy. Čtyřicetiletý závodník ale střílel bezchybně jen na první položce a celkem absolvoval tři trestná kola. Přesto dokázal v závěru závodu stíhat bronzového Beatrixe a nakonec jej od stupňů vítězů dělilo jen 1,7 sekundy.

"Doba bramborová skončila," smál se Moravec, který v loňském roce skončil ve dvou individuálních závodech na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě čtvrtý. "Loni jsem byl docela ne naštvaný, ale hodně mě to mrzelo. Zato tohle je něco, na co jsem čekal docela dlouho, o čem jsem snil. Olympiáda je vrchol, tohle dokázat, já ani nevím, co mám pořádně říct," hledal slova.

Biatlon, muži - stíhací závod na 12,5 km
1. M. Fourcade (Fr.) 33:48,6 min. (1 tr. okruh)
2. Moravec (ČR) -14,1 s (0)
3. Beatrix (Fr.) -24,2 (1)
4. Björndalen (Nor.) -25,9 (3)
5. Usťugov (Rus.) -36,7 (1)
6. Schempp (Něm.) -39,1 (1)
7. Svendsen (Nor.) -40,2 (1)
8. Eder (Rak.) -40,3 (2)
9. Rastorgujevs (Lot.) -48,3 (1)
10. Landertinger (Rak.) -48,9 (3)
...
20. Soukup (ČR) -1:46,4 (4)
Šlesingr (ČR) nestartoval

Reklama

Související témata: