Hlavní obsah

Pokoj 5205: Sklad drahocenností. A další klenoty jsou pro biatlonisty ještě ve hře

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

Nejhezčí výzdobu ze všech pokojů obývaných českými sportovci na olympiádě v Soči má ten ve vytrvalostní vesnici Sloboda s číslem 5205. Na nočním stolečku má Jaroslav Soukup položenou bronzovou medaili, teď si na vedlejší poličku bude moct položit své stříbro Ondřej Moravec.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Biatlonista Jaroslav Soukup si bronzovou medaili položil vedle postele. Teď si tu svou stříbrnou může vedle postele položit i Ondřej Moravec.

Článek

Od roku 1960, kdy se ve Squaw Valley biatlon poprvé objevil pod pěti kruhy, čekal český biatlon na olympijskou medaili. A teď má dvě během tří dnů!

Soukup si medaili z vyhlášení nejlepších biatlonistů ve sprintu přivezl v neděli. „Ondra už spal, když jsem dorazil. Ale v pondělí ráno jsem mu ji ukazoval. Říkal, že se mu líbí a tak to zkusí taky," vyprávěl Soukup.

„Je pravda, že jsem trošku po té Jardově koukal, jak tam ležela na stolečku," připustil Moravec. „Říkal, že mu na ní nedali ani žádný futrál, tak jsme na ni aspoň mohli koukat," říkal.

Devětadvacetiletý Moravec následoval příkladu svého parťáka více než dokonale, ve stíhačce ho o stupínek předčil. Soukup se zatím po nepovedené střelbě ve stoje propadl až na konec první dvacítky. „Vystřídali jsme se," pokrčil rameny. „Prostě jsme se takhle domluvili. Akorát jsem teda nechtěl být tak vzadu," pousmál se Soukup.

Mám víc času na regeneraci, těšilo Moravce

Radit teď může Moravcovi i v organizačních věcech, třeba ohledně cesty na vyhlášení do Soči. „Je pravda, že Jarda byl docela dlouho pryč, ale já mám zase o den víc na regeneraci," vyprávěl Moravec s výhledem na vytrvalostní závod, který se jede až ve čtvrtek.

Na společné oslavy je ale ještě brzy. „Jsme sportovci, nemůžeme slavit," ujišťoval s úsměvem Soukup. Vždyť vyhlídky třeba na mužskou štafetu v sestavě se dvěma olympijskými medailisty můžou být docela optimistické, byť Michala Šlesingra po nemoci raději trenér Ondřej Rybář ve stíhačce šetřil. „Každý závod je jiný. Jsme v biatlonu a každá rána vedle vás může něco stát," připomněl Soukup zrádnost svého sportu.

A tak se nadějemi na další medaile, které by jim se Šlesingrem mohli přistát na poličce, nestresuje. „Beru to tak, že mám tady splněno a budu si užívat závody. I když ta poslední kola jsou dost náročná, ty už k užívání moc nejsou," usmíval se.

Reklama