Hlavní obsah

Moravec byl z bronzu nadšený: Myšlenky na zlato? Tak naivní jsem nebyl

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

Dva dny odkladů, pak hustá chumelenice. Biatlonista Ondřej Moravec si poradil s drsnými podmínkami a v závodě s hromadným startem podlehl jen Norovi Emilu Hegle Svendsenovi a Francouzi Martinu Fourcadovi. Ke stříbru ze stíhačky přidal bronzovou sestřičku!

Foto: Carlos Barria, Reuters

Radost v cíli měl Ondřej Moravec, který v závodě s masovým startem vybojoval bronz.

Článek
Fotogalerie

Mělo se startovat v neděli, pak v pondělí... Byl to pro hlavu jeden z nejtěžších závodů?

To čekání mě fakt nebavilo, bylo úplně na hlavu. Když jsme dneska přijeli, tak to sem zase fouklo nějakou mlhu a vypadalo to špatně, ale posunuli závod jen o patnáct minut, což je minimum. Jestli se člověk připravuje na půl nebo na tři čtvrtě, nehraje žádnou roli. Závod byl naprosto regulérní. Těžký ano, ale bylo vidět dobře, nefoukalo.

Vy jste se popral s podmínkami excelentně.

Pro mě je to jako zlato, zase jsem dal čtyři nuly, na víc jsem neměl. Chvílemi to na trati vypadalo, že polevují, ale pak mi bylo jasné, že Emil celý závod taktizoval a pouštěl mě dopředu. Oni byli schopní skoro jít, což by pro mě nebylo dobrý. Nevadilo mi jít dopředu.

Na třetí i čtvrtou střelbu jste přijížděl jako první, věřil jste si před poslední položkou?

Věřil, dneska jsem měl den, kdy jsem věděl, že to tam dám. Fakt jsem střílel naprosto v klidu, vůbec jsem nebyl nervózní, že střílím na jedničce na olympiádě, nepřišlo mi to jako nic zvláštního. První vystřelil Fourcade strašně rychle, asi chtěl Emila znervóznit a nepovedlo se mu to.

Vás nechtěl znervóznit?

Určitě, ale se mnou by stejně zametl. To bylo mířené jemu, ale Emil střílel na jistotu, věděl, že je na tom dobře.

Bezchybně jste střílel už ve třetím olympijském závodě.

Někdy to tak není, ale tentokrát jsem se podíval a věděl, že to jde. Sice to nejsou nějaké rychlopalby, ale dneska by se to nevyplatilo. Minout, to by pro mě byla smrt.

Ani na chvilku jste během závodu nepomyslel na zlato?

Když jsem jel chvíli vepředu, říkal jsem si, že by mohli vytuhnout. Ale až tak úplně naivní jsem nebyl, věděl jsem, že jsou na tom dobře a skončím třetí. Když jsem viděl, jak rychle vyjeli kopec, bál jsem se, že je neuvisím.

Pocity v cílové rovince byly srovnatelné s těmi při vaší stříbrné stíhačce?

Byly podobné, také jsem dojížděl na jasné pozici. Každopádně pro mě neskutečné zážitky.

Reklama

Související témata: