Hlavní obsah

Medaili chtějí biatlonisté i pro Vítkovou. Cinkne ta nejcennější?

Krasnaja Poljana

Tři čtvrtiny české smíšené štafety už aspoň jednu medaili mají. Jaroslav Soukup bronz, Gabriela Soukalová stříbro, Ondřej Moravec oba dva tyto kovy. „Takže teď se budeme snažit pro Verču,“ věří Soukup, že ani Veroniku Vítkovou nenechají ze Soči odjet bez medaile.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Radost v cíli měl Ondřej Moravec, který v závodě s masovým startem vybojoval bronz.

Článek

Smíšená štafeta je šitá Česku na míru, vyžaduje totiž dva silné muže a dvě silné ženy. Ve stejné sestavě, v jaké v 15:30 SEČ vyrazí v areálu Laura, získali Češi loni bronz na MS v Novém Městě na Moravě. „Hodně lidí od nás očekává dobrý výsledek," uvědomuje si Soukalová. „Lyže máme pořád připravené fantasticky, takže bude záležet hodně na střelbě. Když zajedeme jako vždycky, šance na pětku bude. A na medaili? Snad," doufá.

Vítková bude štafetu se startovním číslem jedna tradičně rozbíhat. „Mám ráda kontaktní závody, což štafety na začátku bývají. Pokud mi tam zrovna někdo nehodí hůlku, nebo nedupne na lyži," usmívá se. „Není nutné předávat na prvním místě, stačí, abychom všichni podali vyrovnaný výkon, a šance na medaili bude," uvědomuje si Vítková.

Ženy budou v akci po jednodenním volnu, muži si po závodě s hromadným startem zazávodí hned druhý den. „Ale aspoň jsem se rozjel," tvrdil Jaroslav Soukup, jenž od Soukalové převezme štafetu na třetím úseku.

Finišman Moravec může dosáhnout na svou třetí olympijskou medaili. Stříbro a bronz už má... „Zlato? Šance tam je vždycky, ale reálně by to byl neskutečný zázrak. I když jsme poslední smíšenou štafetu vyhráli, takže nějaký předpoklad tam je," dumá Moravec. Češi ovládli závod SP ve švédském Östersundu, kde na Soukupově místě jel Zdeněk Vítek.

Vliv na výsledek může mít i počasí, i když předpověď na dnešek je příznivější. „V těch těžkých podmínkách, co panovaly při masáku, si neumím představit, že by někdo vyrazil a odjel, to by ho v posledním kole mohli semlít a skončil by třeba osmý," upozorňuje Moravec.

Reklama

Související témata: