Hlavní obsah

Pátá medaile biatlonistů! Smíšená štafeta slaví stříbro, nestačila jen na suverénní Nory

Praha/Soči
Aktualizováno

Medailová žeň české olympijské výpravy v Soči, kterou odstartovala v neděli snowboardkrosařka Eva Samková, pokračuje už čtvrtý den v řadě. Nedlouho po triumfu Martiny Sáblíkové na pěti kilometrech letěly ruce k nebi i v lyžařském areálu Laura, kde si čeští biatlonisté Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec dojeli ve smíšené štafetě pro stříbrné medaile. České kvarteto nestačilo jen na suverénní norskou čtyřku ve složení Tora Bergerová, Tiril Eckhoffová, Ole Einar Björndalen a Emil Hegle Svendsen, bronz získali Italové.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Čeští biatlonisté slaví zisk stříbrné olympijské medaile v závodu smíšených štafet. Zleva Jaroslav Soukup, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec a Veronika Vítková.

Článek
Fotogalerie

Závod rozbíhala Vítková, která si od startu počínala aktivně a neustále byla vidět v popředí. Na úvodní střelbě navíc zapsala nulu a stadión opouštěla jako první. Na stojce sice pětadvacetiletá závodnice musela jednou dobíjet, ze střelnice ale přesto odjížděla jako druhá za Italkou Wiererovou. Neuvěřitelný výkon podala Norka Bergerová, která po druhé střelbě okamžitě sjela ztrátu patnácti sekund na Italku a předávala jako první.

Soukalová vyrážela na trať jako třetí s odstupem šesti sekund, vedoucí Norku Eckhoffovou ale rychle sjela a na střelnici přijela jako první. Vzápětí ale poslala hned tři rány vedle, musela třikrát dobíjet a na trať vyrážela s mankem 22 sekund na první místo. Díky skvělé běžecké formě ale rychle předjela Polku i Italku, na střelbu vstoje přijela jen s nepatrnou ztrátou a po pěti přesných ranách odjížděla druhá s mankem pěti sekund. Ještě do předávky se navíc kolem Eckhoffové prohnala a vyslala Soukupa na trať na prvním místě.

Björndalen zajistil rozhodující náskok a odstavil Dählieho

Ani ten se na první položce nevyhnul dobíjení a legendární Nor Björndalen, s kterým český závodník přijel na střelnici, získal patnáctisekundový náskok. Jednu chybu pak Soukup udělal i na stojce a na předávku přijížděl se ztrátou 43 sekund na suverénního Nora, třetí Italové už ale byli pozadu o další půlminutu.

Finišman Moravec odstřílel vleže čistě a mírně ubral z náskoku vedoucího Svendsena, který odjížděl ze střelnice ještě předtím, než český závodník stačil poprvé vystřelit. Na poslední položce norský biatlonista opět neminul a pohodlně před odjezdem ze střelnice pozdravil diváky, protože o triumfu severské biatlonové velmoci nebylo pochyb.

I jindy přesný Moravec na poslední stojce musel jednou dobíjet, střelnici ale opouštěl s náskokem dvaceti sekund na Itala Hofera a odstup se už nezměnil.

Speciální příchuť mělo norské vítězství pro Björndalena, který vybojoval svou třináctou medaili ze ZOH a stal se nejúspěšnějším účastníkem zimních her v historii. Dosud se o první místo v historických tabulkách dělil s další norskou legendou, běžcem na lyžích Björnem Dähliem.

Olympijská výprava překonala rekord z Vancouveru

Biatlonisté tak získali na hrách v Soči pátou medaili: Moravec už měl stříbro ze stíhačky a bronz ze závodu s hroamdným startem, Soukalová byla stříbrná v závodu s hromadným startem a Soukup vybojoval bronz ve sprintu.

Česká výprava navíc ve středu překonala rekord v počtu medailí ze zimních her ve Vancouveru, odkud olympionici přivezli šest medailí (dvě zlaté a čtyři bronzy). V Soči se zatím bilance po zlatu Sáblíkové a stříbru biatlonistů zastavila na čísle osm (2 - 4 -  2).

Biatlon, smíšená štafeta (2x6 km + 2x7,5 km)
1. Norsko (Bergerová, Eckhoffová, Björndalen, Svendsen) 1:09:17,0 (0 tr. okruhů+2 dobíjení)
2. Česko (Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec) -32,6 (0+7)
3. Itálie (Wiererová, Oberhoferová, Windisch, Hofer) -58,2 (0+6)
4. Německo -1:41,3 (0+9)
5. Rusko -1:47,4 (1+8)
6. Slovensko -1:47,7 (0+10)
7. Francie -2:47,3 (1+8)
8. Ukrajina -2:48,2 (1+8)
9. USA -3:03,1 (1+13)
10. Rakousko -3:17,8 (1+7)

Reklama

Související témata: