Hlavní obsah

Hlásí se spousta dětí, nejsou pro ně zbraně. Biatlon u nás zažívá neskutečný boom

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Českým biatlonistům ještě olympiáda neskončila, čeká je mužská i ženská štafeta. Jenže funkcionáři kolem úspěšné reprezentace už ve svých hlavách spřádají plány, jak snové české vystoupení zužitkovat ve prospěch co nejzářivější budoucnosti biatlonu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Čeští biatlonisté stoupají při květinovém ceremoniálu po smíšené štafetě na druhý stupínek. Zleva Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec.

Článek

„Zůstaňme pevně nohama zemi a nezahoďme tenhle úspěch," vyzývá reprezentační šéftrenér Ondřej Rybář, jehož svěřenci v Soči získali čtyři individuální medaile a tvořili tři čtvrtiny stříbrné smíšené štafety.

„Sportovci si na olympiádě své odpracovali, předvedli výkony jako ze snu a teď je na nás, abychom pracovali," ví manažer reprezentace Jiří Hamza. Jeho úkolem bude úspěch co nejlépe zobchodovat a získané financi nasměrovat na správná místa. „Je třeba je rozpustit do rozvoje mládeže, abychom tu za pět osm let nestáli a jen nevzpomínali na současné úspěšné období," vypráví manažer.

Zvládnout boj o přízeň dětí, které teď vzhlížejí k Soukalové, Moravcovi a spol., se zatím daří. „Vloni jsme měli v Novém Městě na mistrovství republiky sto žáků, letos už dvě stě. Je samozřejmě náročné pro ně zajistit lyže i pušky, ale byl by hřích promrhat tuhle šanci," uvědomuje si Hamza. Jednání s potenciálními partnery probíhají už teď.

Už se můžeme rovnat s Rakouskem

„Ne, že by se o nás prali, ale zájem je velký. Budeme upřednostňovat dlouhodobé hledisko před krátkodobým řešením, i když by třeba bylo finančně zajímavější," nastiňuje svoji strategii.

Hodnota českého biatlonu za poslední roky strmě vzrostla, marketingové příjmy svazu by se měly pohybovat mezi deseti a dvaceti milióny. „Pořád nejsme Norsko, Německo nebo dokonce Rusko, ale s Rakušany už se srovnávat můžeme," těší Hamzu. Gabriela Soukalová by se mohla stát součástí i nadnárodní kampaně. „Pořád ale musí být na prvním místě sport, nechceme dělat ze sportovců reklamní panáky," říká.

Ještě jeden úkol biatlonový svaz čeká. Udržet trenéra Rybáře, který naznačil, že by se rád věnoval víc rodině. Sami biatlonisté ho přitom označují za nenahraditelného. „Myslím, že se domluvíme. My o něj prostě nesmíme přijít," má jasno Hamza.

Reklama

Související témata: