Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Ledecká znovu na stupně vítězů nedosáhla. Biatlonisté při loučení neuspěli

Soči
Aktualizováno

I předposlední den olympijských her v Soči měli čeští fanoušci rozhodně komu fandit. Snowboardistka Ester Ledecká obsadila v paralelním slalomu po vyřazení ve čtvrtfinále šestou příčku, běžkařka Eva Vrabcová-Nývltová finišovala v závodě na 30 km volně na páté pozici. Biatlonisté zakončili program jedenáctým místem ve štafetě mužů. Bronzové medaile získali po výhře 5:0 nad USA hokejisté Finska.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ondřej Moravec na trati mužské biatlonové štafety na olympiádě v Soči.

Článek

Snowboardistka Ester Ledecká i s bolavými zády bojovně vyrazila vstříc medailové šanci - v ranní kvalifikaci paralelního slalomu skončila druhá a s přehledem postoupila do osmifinále. V něm postoupila přes Rusku Nataliji Sobolevovou mezi posledních osm závodnic, ale Němka Anke Karstensová už byla nad její síly.

V duelu s Karstensovou vedla dcera zpěváka Janka Ledeckého po první jízdě o 15 setin. Ve druhé ale na vítězku dvou závodů v Světového poháru nestačila a cílem projela o tři desetiny později. Premiérovou olympijskou vítězkou v paralelním slalomu se nakonec stala rakouská snowboardistka Julia Dujmovitsová, která ve finále porazila Karstensovou o dvanáct setin.

Zahrajte si největší hokejový turnaj světa v Soči! Vytvořte si tým na Fantasy Sport.cz.

Už v osmifinále skončily všechny medailistky z paralelného obřího slalomu - zlatá Patrizia Kummerová ze Švýcarska, stříbrná Japonka Tomoka Takeučiová i bronzová Ruska Alena Zavarzinová. Ve čtvrtfinále vypadla i Rakušanka Marion Kreinerová, nejrychlejší žena kvalifikace.

V mužské kategorii triumfoval Rus Vic Wild a k vítězství v paralelním obřím slalomu přidal  rodák z USA zlato i ve slalomu.

Další případy dopingu

Ukrajinská běžkyně na lyžích Marina Lisogorová je třetím sportovcem, který měl na olympijských hrách v Soči pozitivní dopingový test. Oznámil to Ukrajinský olympijský výbor. V pátek byli z her kvůli dopingu vyloučeni německá biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová a italský bobista William Frullani. Dopingovou kontrolou neprošel také lotyšský hokejista Vitalijs Pavlovs.

Biatlonisté na hrách září, ale poslední štafetový závod jim nevyšel podle představ. České kvarteto ve složení Michal Krčmář, Jaroslav Soukup, Tomáš Krupčík a Ondřej Moravec obsadilo jedenácté místo. Naději na lepší umístění ztratili reprezentanti na třetím úseku, na němž Krupčík běžecky nestačil. Zlato v závěrečném biatlonovém závodě her vybojovali domácí Rusové, kteří triumfovali poprvé od olympiády v roce 1988.

Lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová doběhla v závěrečném závodu na 30 km volnou technikou pátá a dosáhla nejlepšího výsledku v kariéře. Maratón ovládly Norky v čele s Marit Björgenovou, která získala třetí zlato v Soči a šesté celkově a stala se nejúspěšnější ženou v historii zimních her. Za ní skončily Therese Johaugová a Kristin Störmer Steiraová.

Vrabcová-Nývltová potvrdila životní formu z aktuální sezóny a ještě vylepšila jedenácté místo ze skiatlonu. V teplém a slunečném počasí dlouho udávala tempo početné skupiny, která jela s velkou ztrátou na vedoucí Norky. V cílové rovince osmadvacetiletá česká běžkyně bojovala o čtvrtou příčku, ale o dvě desetiny podlehla Fince Kerttu Niskanenové.

Hokejisté Finska obhájili bronz

Bronzové medaile obhájili hokejisté Finska, kteří porazili výběr Spojených států amerických. Na výhře 5:0 se nemalým dílem podílela legenda skandinávského celku Teemu Selänne, který obstral dva góly včetně vítězného.

Do slalomu kvůli zdravotním potížím nenastoupil Ondřej Bank, jehož ani další tři čeští reprezentanti nedokázali zastoupit. Martin Vráblík nedokončil první kolo a Kryštof Krýzl a Filip Trejbal neproťali cílovou pásku ve druhém kole. Zvítězil Rakušan Mario Matt.

Čtyřbob s pilotem Janem Vrbou figuruje po dvou jízdách na šestnáctém místě. Ve vedení jsou Rusové s pilotem Zubkovem.

Reklama

Související témata: