Hlavní obsah

Policie prohledala byt dopingové hříšnice Sachenbacherové, funkcionáři za biatlonistkou stojí

Soči

Zemská policie v Bavorsku v pátek prohledala bydliště biatlonistky Evi Sachenbacherové-Stehleové, jež měla na olympijských hrách v Soči pozitivní dopingový test. Jak uvedl šéf německé výpravy v Soči Michael Vesper, policie na základě zpráv médií navštívila i biatlonovou základnu v Ruhpoldingu.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Michael Vesper, šéf olympijské výpravy Německa odpovídá na tiskové konferenci na otázky novinářů.

Článek

Třiatřicetiletá Sachenbacherová-Stehleová měla v Soči pozitivní nález na metylhexanamin, což potvrdila i analýza druhého vzorku. Bývalá běžkyně na lyžích si podle svého tiskového prohlášení nedokáže vysvětlit, jak mohlo k pozitivnímu nálezu dojít.

Mnichovské státní zastupitelství uvedlo, že v souvislosti s jejím případem policie prohledala vedle biatlonové bašty Ruhpoldingu i dvě soukromá bydliště. V jednom z nich byly nalezeny potravinové doplňky, není však jasné, zda mají souvislost s kauzou. Státní zastupitelství zahájilo trestní stíhání proti neznámému pachateli, ne proti sportovkyni samotné.

Po oznámení dopingového případu byla v pátek Sachenbacherová-Stehleová vyloučena z německé výpravy a odcestovala ze Soči domů. Byla jí odebrána čtvrtá místa ze závodu s hromadným startem a smíšené štafety, předchozí výkony (11. místo ve sprintu, 27. ve stíhačce a 20. ve vytrvalostním závodu) ve výsledkových listinách zůstaly.

Vyškrtnutí Sachenbacherové pomohlo Vítkové

Diskvalifikace Sachenbacherové-Stehleové neměla větší vliv na výsledky českých reprezentantů. Ve smíšené štafetě získali stříbro a Němci byli až za nimi, v závodu s hromadným startem byla zase stříbrná Gabriela Soukalová. Druhá česká reprezentantka Veronika Vítková se nicméně po vyřazení Němky posunula z devátého místa na osmé.

Podle Vespera se u Sachenbacherové-Stehleové nejednalo o systematický doping. Pozitivní test po pondělním závodu s hromadným startem mohl být důsledkem kontaminovaného potravinového doplňku stravy. Biatlonistka prý užívala pět až sedm takových produktů na doporučení mentálního kouče, jenž nebyl členem německé olympijské výpravy.

Nový prezident Německého lyžařského svazu Bernd Steinle uvedl, že nechá tyto produkty prověřit. „Obstaráme si na trhu uzavřená balení, abychom mohli porovnávat,“ uvedl Vesper.

Šéf olympijské mise je přesvědčen, že majitelka dvou zlatých a tří stříbrných běžeckých medailí z předchozích tří olympiád nedopovala úmyslně. Podle něj je možné, že Sachenbacherová-Stehleová dostane nižší distanc než obvyklé dva roky, neboť metylhexanamin je zakázán jen v závodech, ne v tréninku. „Buď jak buď je to každopádně jasný prohřešek proti antidopingovým pravidlům,“ řekl prezident Německého olympijského sportovního svazu Alfons Hörmann.

O druhý dopingový případ v Soči se postaral italský bobista William Frullani, jenž měl při úterní kontrole pozitivní test na stimulant dimetylpentylamin. Nenastoupil tak do závodu čtyřbobů.

Reklama

Související témata: