Hlavní obsah

Svendsen nedopřál Björndalenovi zlaté olympijské loučení

Krasnaja Poljana

Jeho nástupce měl udělat zlatou tečku za olympijskou kariérou nejúspěšnějšího sportovce v historii zimních her, místo toho však Emil Hegle Svendsen selhal. Špatnou závěrečnou střelbou připravil Nory o vítězství ve štafetě a legendární biatlonista Ole Einar Björndalen čtrnáctou medaili do své sbírky nepřidal.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Nor Ole Einar Björndalen během závodu štafet.

Článek

"Jsme zklamaní jako celý tým," řekl čtyřicetiletý Björndalen. "Chtěli jsme medaili, nebo i vyhrát. Ale to se může stát každému. I nejlepšímu z nás, Emilovi," omlouval Svendsenův výbuch. Ani tři náboje na dobití Svendsenovi nestačily a na trestném okruhu šance Norů pohřbil. Přitom závod měli rozběhnutý výborně, bratři Böeové a Björndalen svůj úkol splnili.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Všechny "velké" štafety za poslední roky přitom Norové zvládli bravurně. Vyhráli pod pěti kruhy ve Vancouveru a pak pokaždé na mistrovství světa, i loni v Novém Městě na Moravě. "Měli jsme sen, že budeme znovu na pódiu. Nevyšlo to, mrzí nás to. Emil z toho byl zklamaný nejvíce, prožil si těžkou chvilku," řekl Björndalen.

Je to jen moje vina

Když posílal Svendsena na poslední úsek, Norové vedli. Na závěrečnou položku už přijížděla společně čtyřčlenná skupinka. Domácí Anton Šipulin vybojoval pro Rusko zlato, Simon Schempp pro Německo stříbro a Dominik Landertinger pro Rakousko bronz.

"Je to jen a jen moje vina. Nemám pro to vysvětlení. Ten poslední terč mi prostě ne na ne spadnout," litoval zdrcený Svendsen. Než došlo na závěrečnou štafetu, byl přitom v předchozích dvou závodech neomylný. Zlato bral v závodu s hromadným startem i v mixu. Tam s Björndalenem slavili společný triumf.

Björndalen v kavkazských horách uzavřel po 20 letech svoji olympijskou bilanci s osmi zlaty (z úvodního sprintu a smíšené štafety v Soči), čtyřmi stříbry a jedním bronzem. Tím překonal dosavadního rekordmana běžce na lyžích Björna Dählieho. "V Soči to dopadlo líp, než jsem si před olympiádou představoval. Byla to skvělá kariéra, jsem spokojený" uzavřel biatlonista, jenž má také 39 medailí z mistrovství světa či šest křišťálových glóbů ze Světových pohárů.

Co bude dělat dál, zatím neprozradil. "Teď budou ještě tři 'svěťáky', pak je sezona u konce. A mým cílem je skončit. Pak uvidím, ale bude těžké najít novou cestu," dodal nový člen komise sportovců MOV.

Reklama