Hlavní obsah

Král Fourcade rozhodl, česká štafeta skončila osmá

roj,likSport.cz
Aktualizováno

Biatlonisté na olympijských hrách v Pchjongčchangu ve smíšené štafetě medaili nezískali. České kvarteto obhajovalo stříbrné medaile ze Soči, v Koreji skončilo osmé. Závod opanovala francouzská čtveřice, když na posledním úseku rozhodl Martin Fourcade, druhé skončilo Norsko, třetí dojela Itálie, Němci zůstali bez medaile.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Král Martin Fourcade po smíšené štafetě. Francie brala první místo, Češi skončili na 8. příčce.

Článek
Fotogalerie

Šéftrenér Ondřej Rybář nominoval do smíšené štafety medailisty z Pchjongčchangu Michala Krčmáře s Veronikou Vítkovou, dále pak zkušeného Ondřeje Moravce a také jedenadvacetiletou debutantku Markétu Davidovou, která dostala přednost před ostřílenější Evou Puskarčíkovou.

Štafetu rozjela Veronika Vítková, Češi měli startovní číslo 13. K favoritům patřily týmy Německa, Norska, Francie či Itálie nebo také Švédska.

První střelbu rodačka z Vrchlabí nezvládla ideálně, dvakrát chybovala a odjížděla na 18. místě. Na čele se usadila Itálie.

Na druhou střelbu dojela Vítková dvanáctá, jednou chybovala a odjela do posledního kola desátá, na čele byla stále Itálie, Lisa Vittozziová byla bezchybná.

Vítková předávala čtvrtá

Vítková zabrala a předala štafetu na čtvrtém místě, na trať vyrazila Markéta Davidová. Jedenadvacetiletá závodnice na své první střelbě musela dobíjet, nemusela ale na trestné kolo, jenže spadla na 13. místo. V čele byla dvojice z Německa a Itálie.

Davidová po druhém střeleckém stavu odjela na 10. místě, s náskokem 23 sekund vládla Němka Laura Dahlmeierová.

Ondřej Moravec přebíral štafetu na 9. průběžné příčce, v čele bylo stále Německo, které navyšovalo náskok, při předávce měl Erik Lesser k dobru 30 sekund. Čistá a rychlá střelba mohla českou štafetu posunout vpřed. A to se stalo, Moravec byl stoprocentní a měl nadosah páté místo. V čele navyšovalo náskok Německo.

Fourcade ukázal sílu

Rodák z Ústí nad Orlicí při druhé zastávce na střelnici musel jednou dobíjet a patřila mu osmá pozice, šance na šesté místo ale stále žila. Co nejrychleji na předávku, na které čekal Michal Krčmář. Ten vyjel na trať osmý se ztrátou 16 sekund na šestou pozici. Za zlatem vyrazil Němec Arnd Peiffer, který měl náskok téměř třicet sekund. Ten se pokoušely sjet štafety Francie, Norska a Itálie.

Poslední dvě střelby a náskok Němců se snížil, pevné nervy prokázal Martin Fourcade, s čistou střelbou odjel i Krčmář a polepšil si na osmou pozici.

Fourcade na trati zaútočil a dostal se do čela, rozhodnout mohla poslední střelba. Francouz ukázal, že je král, naopak Němci museli jet trestné kolo, nečekaný problém a bitva o třetí místo. Krčmář musel jednou opravovat a odjížděl devátý. Pozici v cíli nakonec o jednu příčku vylepšil.

Češi dokázali ve smíšené štafetě získat vedle stříbra na ZOH v Soči také zlato na MS v Kontiolahti, v posledních dvou letech už se ale na medailové pozice nedostali. V Pchjongčchangu brali za osm dobíjení osmé místo.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Biatlon - smíšená štafeta:
1. Francie (Dorinová Habertová, Bescondová, Desthieux, M. Fourcade) 1:08:34,3 (0 trest. okruhů + 4 dobíjení)
2. Norsko (Olsbuová, Eckhoffová, J.T. Bö, Svendsen) -20,9 (1+11)
3. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) -26,9 (0+7)
4. Německo -27,2 (1+7)
5. Bělorusko -55,5 (0+3)
6. Finsko -1:03,9 (0+3)
7. Ukrajina -1:12,1 (0+5)
8. Česko (Vítková, Davidová, Moravec, Krčmář) -1:39,3 (0+8)
9. OSR -2:14,8 (0+10)
10. Rakousko -2:22,0 (0+14)

Reklama