Hlavní obsah

Sáblíková po skvělé stíhací jízdě věří, že forma ještě poroste. Když to říká trenér, jsem klidná, tvrdí

Hamar/Praha

Od skepse po pětistovce k bronzové radosti po závěrečné pětce. Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na mistrovství Evropy ve čtyřboji už posedmé v kariéře medaili, v norském Hamaru nestačila jen na dvojici Nizozemek Wüstová, Nautaová.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Martina Sáblíková na trati závodu ME ve víceboji v norském Hamaru.

Článek

Co vás hřeje víc? Bronz ve čtyřboji, nebo povedená vystoupení na vašich hlavních disciplínách na tři a pět kilometrů?

Já jsem spokojená se čtyřbojem, ale i s trojkou a pětkou. Po prvním dnu a jedenáctém místě jsem nevěděla, jak to na patnáctistovce bude vypadat, tak jsem ráda, že to takhle dopadlo.

Po úvodní pětistovce jste byla skeptická. Kdy jste zase uvěřila, že jedete o medaili?

Až po patnáctistovce, protože tam bylo důležité nic neztratit. Naštěstí jsem jela stejně se soupeřkami, když nepočítám Ireen Wüstovou, která byla o dvě třídy jinde.

Závěrečných pět kilometrů jste jasně vyhrála. Těšil vás vedle výsledku i čas?

Jely jsme asi hodinu po patnáctistovce, což je na regeneraci málo, takže ten čas pod sedm minut je dobrý. Holanďanka, s níž jsem jela, měla na trojce jen o dvě setiny horší čas než já, tak jsem myslela, že pojedeme část závodu spolu, ale po třetím kole už jsem ji neviděla, což mě překvapilo. Musela jet svoje tempo a aspoň vím, že i když pojedu sama, dokážu ho udržet. Jen druhé kolo jsme jela pomaleji a musela jsem zrychlovat, ale byla jsem spokojená.

Pětistovka byla i testem pro vaše tříslo, které vás zlobilo. Měla jste o něj obavy?

Byl to první start po dvou měsících, kdy jsem rozbíhala cílovou rovinku, takže trochu jo. Výsledek nebyl podle mých představ, ale o třísle jsem naštěstí vůbec nevěděla.

Zmínila jste vítěznou Wüstovou, překvapila vás svojí formou?

Jezdí výborně, ale podle časů z národního šampionátu bylo jasné, že formu má, a věděla jsem, že jí za čtrnáct dnů neodejde. Určitě bude v Soči jednou z velkých soupeřek.

Podle kouče Nováka by růst měla i vaše forma, v Hamaru jste jela z plného tréninku.

Když s tím počítá Petr, tak já taky. On vidí, jak trénuju, a ví, jak formu vyladit. Zatím je v klidu, tváří se jako by se ho to netýkalo, takže jsem taky klidná i já. (úsměv)

Za vystoupení v Hamaru vás kouč pochválil, nebo našel nedostatky?

Ten start na pětistovce měl být rychlejší, ale stejně jako já byl rád, jak ta pětka dopadla a že jsem to dotáhla k bronzu.

Reklama