Hlavní obsah

VIDEO: Beranici nevyužiju, ale uchvátily mě kšandy, rozplývala se rychlobruslařka Sáblíková

Praha

Nadšená z kšand, které zahrnuje kolekce olympijského oblečení pro Soči, byla česká rychlobruslařka Martina Sáblíková po pondělním fasování vybavení určeného reprezentantům. Majitelka dvou zlatých a jedné bronzové medaile z her ve Vancouveru 2010 netajila, že z blížícího se vrcholu sezóny je značně nervózní. „Uvědomuji si, jak moc blízko už olympiáda je," vyprávěla šestadvacetiletá rychlobruslařka.

Martina Sáblíková v oblečení pro SočiVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Máte za sebou závěrečnou přípravu v italském Collalbu. Jste s průběhem spokojená?

Uvidíme za necelých čtrnáct dnů, jestli bylo vše v pořádku. Každopádně jsem tréninkový plán splnila. Hlavně se těším do Soči, protože budeme trénovat v hale a bez větru.

Podmínky v Itálii vám nepřály?

Trénovala jsem na venkovní dráze. Počasí nebylo moc přívětivé. Bylo pod nulou. Měla jsem pod kombinézou ještě další vrstvu a stejně jsem po čtyřiceti minutách většinou šla z ledu a čekala na úpravu ledu v teple, abych se zahřála a trošku rozmrzla do další fáze. A poslední tři dny strašně foukalo. Když jsem absolvovala trénink v tempu, rovinka a zatáčka proti větru byly fakt drsné. Proto se moc těším do haly.

Jak se vám zamlouvá olympijská kolekce, kterou jste v pondělí nafasovala?

Viděla jsem ji už před měsícem, takže jsem nebyla moc překvapená. Líbí se mi. Nemyslím, že je správné srovnávat oblečení pro Soči s kolekcemi pro minulé hry. Každá olympiáda je přece jiná, a proto by i oblečení mělo být odlišné. Nevím, jestli bude pro nás u moře v Soči ideální beranice, ale jsem úplně odvařená z kšand. Uchvátily mě, je to pohodový styl, který se mi hodně moc líbí. Fajn jsou i barvy. Musím říct, že inspirace Muchou je super.

Už ve čtvrtek odlétáte do dějiště olympijských her. Co během krátkého pobytu doma zvládnete? Jste ráda, že si odpočinete od trenéra Nováka a týmové kolegyně Erbanové?

Já mám spíše strach, jak čas bez nich zvládnu. Psychicky jsou nynější dny hodně náročné. Není možné se uklidnit. Jsem hodně nervózní, všichni kolem se mě ptají na olympiádu. Určitě se budu vyhýbat nějakému nakupování nebo místům, kde je velké množství lidí, abych se něco nechytla. Jen si v úterý ráno zajdu ke kadeřnici, pak nějaký trénink. Nic zásadního.

Cítila jste stejné napětí i před olympijskými hrami ve Vancouveru, které pro vás byly tak úspěšné?

Moc už si to nepamatuji, nechci proto porovnávat, co bylo před čtyřmi lety. Nyní jsem možná v lepší pozici, protože dvě zlata z olympijských her mám a nikdo mi je nevezme. Každopádně se z Ruska nechci vracet s prázdnou.

V minulém roce jste v Soči získala při mistrovství světa na jednotlivých tratích zlatou medaili na pět kilometrů, stříbro jste brala ze závodu na tři kilometry. Je pro vás tamní hala přívětivá?

Tehdy se mi v Soči jezdilo skutečně nádherně. Pětka mi vyšla absolutně fantasticky, skvěle. Snad se moje nynější výkony nebudou od světového šampionátu moc lišit.

Reklama