Hlavní obsah

Sáblíkové chybí v olympijské jídelně hovězí maso. Kouč jí povolil jíst ve fast foodu

Soči

Pestrá přehlídka gastronomických laskomin je tradičně připravena pro sportovce během olympijských her. V jejich vesnicích organizátoři do společných jídelen servírují pokrmy typické pro všechny kontinenty. Petr Novák, trenér české rychlobruslařské hvězdy Martiny Sáblíkové, však z nabídky jídelny v Soči zatím příliš nadšený není.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolína Erbanová (vpravo) pózují v olympijské vesnici v Soči.

Článek

„Zatímco bydlení je luxusní, možnosti stravování jsou ve srovnání s Turínem a Vancouverem menší. Pokud jsou v nabídce uvedené steaky, ve skutečnosti je k mání jen ryba a kuřecí maso," lamentoval Novák. „K dispozici je i čínská kuchyně, nějaké těstoviny a zelenina. Celkově je však nabídka menší, než na předešlých hrách, jichž jsme se účastnili," přemítal trenér rychlobruslařky, která obhajuje dvě zlaté a jednu bronzovou medaili z Vancouveru.

„To, co v kuchyni nabízí, je kvalitativně dobré a chutné," uvedla samotná Martina Sáblíková. „Úplně chybí hovězí maso, na něj musí holky zajít do jednoho řetězce fast foodu, který má ve vesnici restauraci," vysvětloval Novák.

Sáblíková i její týmová partnerka Karolína Erbanová se jen uličnicky usmívaly. Novák s cestami svých svěřenkyň do restaurace rychlého občerstvení nemá problém, byť jde o čas před závodem.

„V sezóně mě stejně holky pokaždé nutí, abych u dané restaurace zastavil. Dříve tvrdily, že se jim chce strašně na záchod a měly přesně zmapované, kde rychlé občerstvení je. Nyní už se naučily říkat: Vidíš to velké M, tam je parkoviště. Tudíž pokud se jedná o jednu nebo dvě návštěvy i v týdnu před závodem, nemám problém," říkal Novák ke značnému pobavení svých svěřenkyň.

V Sáblíkovou i Erbanovou má v ohledu stravování důvěru. „Dokážou se zříct jídla, které by jim neprospělo. Pokud si člověk vybere kvalitní sendvič, maso není rozhodně špatné. Navíc je k mání i spousta zeleninových salátů, což je pro tělo dobré," přiznával Novák, že nemá důvod adeptku na zlatou medaili nijak omezovat.

Neodmyslitelnou součástí stravovacího systému jsou energetické doplňky. „Jde o standardní režim, nesmírně důležitý hlavně pro regeneraci, jemuž jsou holky naučené ze závodů Světového poháru," vykládal Novák.

Reklama

Související témata: