Hlavní obsah

Sáblíkovou bolí záda, ale prezidenta Zemana neodmítla

Soči

Jen lehce natažený sval v horní partii zad kalí rozpoložení české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové chystající se na nedělní premiérový start na hrách v Soči. V třetí den programu bojů pod pěti kruhy bude v závodě na tři tisíce metrů obhajovat zlatou olympijskou medaili z Vancouveru. I přes potíže vyrazí ve čtvrtek na večeři s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Radek Malina, Právo

Martina Sáblíková ve svém pokoji v olympijské vesnici.

Článek

„Ráno vstanu, kouknu z balkónu a mám výhled na moře. Ke všemu pořád svítí sluníčko. Připadám si jako na letní dovolené," smála se Martina Sáblíková po dopoledním tréninku v Adler aréně, ještě než vyrazila na lehký běžecký trénink v areálu olympijské vesnice u moře v Soči.

Vpodvečer se účastní večeře s českým prezidentem Zemanem. Nejprve uvažovala, že pozvání odmítne. „Trápí mě bolavá záda," vysvětlovala. „Martina má lehce natažený sval v horní partii zad, což způsobovalo zablokování krční páteře. Problém se objevil hned po příletu. Ale do neděle bude vše v pořádku," říkal fyzioterapeut české rychlobruslařky Tomáš Rak. „Když se problém objevil, ani jsem nemohla otočit hlavu na žádnou stranu," vyprávěla rychlobruslařka.

V duchu hlášky Rudolfa Hrušínského z filmu Vesničko má středisková, se otáčela celá. „Vlastně mi ani nic jiného nezbývalo, protože jsem prostě nemohla hlavou hnout. Ale na ledě mě problém paradoxně nelimitoval. Člověk dá ruce za záda, předkloní se a jede," popisovala Sáblíková, která měla včera krk zahalený do šály z kolekce českého olympijského týmu. „Pouhý doplněk," ujišťovala, že trable pomalu odeznívají. „Má šálku, aby nenachladla," smál se trenér Petr Novák.

I přes zdravotní patálie se Sáblíková v tréninku cítí výborně. „Jezdí se mi dobře, splnila jsem vše podle plánu. Uvidíme v neděli, jestli bude někdo rychlejší a případně o kolik," přemítala Sáblíková, která zcela jistě vynechá páteční slavnostní zahajovací ceremoniál. „V neděli mě čeká závod, tudíž trávit dlouhé hodiny na stadiónu by nebyl ideální program," vysvětlila s výhledem bitvy na tříkilometrové trati.

Tu bude osobně sledovat prezident Zeman, jenž si přál vidět na vlastní oči právě závodnici ze Ždáru nad Sázavou. „Je příjemné, když se pan prezident takhle vyjádří a přijde se na mě podívat, za což jsem moc ráda. Rovněž je však jeho přítomnost zavazující. Ale u televize budou milióny lidí, takže se budu soustředit jen na sebe," pokrčila rameny Sáblíková, jíž poprvé při některé z olympijských bitev bude přímo na stadiónu fandit maminka Eva.

Reklama

Související témata: