Hlavní obsah

Sáblíková jde do akce. První bitvě na oválu předchází taktizování a špionáž

Soči

Čtyři roky tréninkové dřiny směřované k olympijským hrám v Soči končí. Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se v neděli postaví na start tři kilometry dlouhé trati, kde obhajuje jednu ze dvou zlatých medailí z her ve Vancouveru 2010. Tehdy se rodačce ze Ždáru nad Sázavou změnil život. Nyní může potvrdit svoji výjimečnost.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková (uprostřed) při tréninku v Soči. Vpravo je její reprezentační kolegyně Karolína Erbanová, vlevo trenér Petr Novák.

Článek

„Chtěla bych medaili. Jakoukoliv," říká šestadvacetiletá reprezentantka. Šlo by o čtvrtý olympijský kov Sáblíkové, čímž by se zařadila mezi sportovní legendy země. V posledních dnech ji sice trápila krční páteř, ale pro závod bude v pohodě.

Během tréninků v Adler aréně v Soči pokukovala po kamarádce Claudii Pechsteinové z Německa a nizozemské reprezentantce Ireen Wüstové. „My tři se utkáme o stupně vítězů," tuší Sáblíková. Zatímco se zkušenou Němkou ji pojí přátelství, s druhou soupeřkou má vztahy chladnější. „Pozdravily jsme se v jídelně, velké hovory nevedeme. I mezi rivalkami může být vřelý vztah, ale případ nás dvou to není. Prakticky nekomunikujeme. Osm let jsme největší soupeřky," krčí rameny Sáblíková.

Fakt, že důkladně monitorovala soupeřky, není ničím mimořádným. Finišující příprava v dějišti her běžně zahrnuje i špionáž konkurence. „Trenéři si kontrolují nejen svoje lidi, ale i soupeře. Snažím se registrovat, když se někdo rozjíždí a stopky pochopitelně zmáčknu. Pak si dělám v hlavě přehled, jak by mohl vypadat závod," přiznává trenér české rychlobruslařky Petr Novák. „Martina se pořád ptala, jak rychle jezdila Ireen. Ale já si udržuji přehled nejen o Wüstové. Mám v hlavě všechny holky," směje se Novák.

Medaile je v plánu

Časy z tréninků však mohou být matoucí. „Je jasné, že se taktizuje," připouští Novák. A pak jsou tu další faktory. „V hale je puštěná klimatizace, navíc se závodníci vozí ve vláčku. Vítr se hodně točí a pomáhá," vysvětluje Sáblíková. „I přesto se časy nezdají extra rychlé. Otázka pochopitelně je, na kolik procent kdo jezdí," krčí rameny česká rychlobruslařská hvězda.

I když některá ze soupeřek dosáhne skvostného času, Novák zůstává klidný. „Pořád Martině říkám, aby se soustředila na sebe a nepozorovala okolí. Navíc v tréninku je vždy hodně rychlý led. Při závodě se však hala zaplní lidmi, což ovlivňuje kvalitu oválu," odmítá Novák podlehnout klamu v podobě občasných skvostných časů rivalek.

Taktizoval i on se Sáblíkovou v přípravě? Má Novák stejně jako ve Vancouveru spočítáno jaký čas bude třeba na zlatou medaili? A je ho schopná zajet jeho svěřenkyně? „Martina je připravená vybojovat pódium," říká Novák tajemně s uličnickým výrazem.

Neděle obhájkyně
8.45 - budíček: „Doufám, že vstanu po klidném a dobrém spánku.“
9.15 - snídaně: „Jsem v jídelně za chvilku, žádné velké čančání. Vyčistím si zuby, učešu se, narazím čepici a jdu. V deset jsem najezená a zpátky na pokoji.“
10.30-10.45 - přesun na kole do haly.
11.30 - rozbruslení. „Jen lehké, abych se naladila. Délka podle pocitu. Pak následuje oběd a kontrola bruslí.“
13.30 - odpočinek: „Vždy si po obědě řeknu, že se jen natáhnu a zavřu oči, ale spím tady jako zabitá.“
15.30 start závodu: „Do haly pojedu patnáct minut po začátku. Následuje rozcvičení, zahřátí. Počítám, že pojedu kolem sedmnácté hodiny.“
Jaký tipujete výsledek Martiny Sáblíkové v závodu na 3000 metrů?
zlato
75 %
stříbro
18,2 %
bronz
3,1 %
skončí bez medaile
3,7 %
Celkem hlasovalo 18519 čtenářů.

Reklama