Hlavní obsah

Medaile pro Sáblíkovou oživuje plány na rychlobruslařský stadión

Olympijské stříbro Martiny Sáblíkové opět oživilo plány na výstavbu českého stadiónu pro rychlobruslení. Podle internetového deníku Insider jednají představitelé sportu s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy o levnější variantě nezastřešené dráhy v Novém Městě na Moravě, jejíž výstavba by stála 60 miliónů korun.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková pózuje se stříbrnou medailí ze závodu na 3000 metrů.

Článek

Předseda České olympijského výboru Jiří Kejval deníku řekl, že pro rychlobruslařský ovál už je vybraný pozemek. Nový ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek uvedl, že by na této akci mohl stát participovat, ale že by uvítal i dalšího silného investora.

Původní projekt postavit rychlobruslařskou halu za půldruhé miliardy ve Velkém Oseku na Kolínsku, kam se Sáblíková i trenér Petr Novák přestěhovali, už zkrachoval. Úvahy na zabudování dráhy do sportovního centra v Nymburce ztroskotaly na příliš nákladném provozu.

Nový projekt je podle Kejvala mnohem skromnější. Ve hře je prý krytý ovál za 200 miliónů, nebo otevřená dráha za 60 miliónů. Náklady na provoz by mohly snížit energetické firmy formou sponzoringu, například ČEZ je jedním z hlavním sponzorů Českého olympijského výboru.

Ministr Chládek zdůraznil, že státní dotace by byla možná jen v případě, že by areál sloužil i veřejnosti, nejen pro přípravu rychlobruslařů.

Reklama

Související témata: