Hlavní obsah

Sáblíková bronz z patnáctistovky neobhájí, závod v Soči vynechá

Radek Malina (Soči)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Nedělní závod na patnáct set metrů na zimních olympijských hrách v Soči vynechá česká rychlobruslařka Martina Sáblíková, která v Rusku už získala stříbrnou medaili na tříkilometrové distanci. Bude se soustředit na středeční bitvu v závodě na pět kilometrů, kde hodlá obhájit zlatou olympijskou medaili z Vancouveru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková se bude soustředit na trať 5 kilometrů.

Článek

„Z nedělního závodu jsem odhlášená," oznámila Sáblíková krátce po čtvrtečním hodinovém tréninku v Adler aréně v Soči. „Řešili jsme můj start celou dobu od příletu i po stříbrném tříkilometrovém závodě. Ve středu jsme se s trenérem shodli, že nedělní bitvu o medaili vynechám. Nejsem stoprocentně v pořádku. Trošku mě bolí třísla. Nejde o nic limitujícího, ale šlo by o zbytečný risk. Po závodě na tři kilometry jsem bolest v noze cítila i při běžné chůzi," vysvětlovala Sáblíková.

Skutečnost, že bude k útoku na zlato připravena, dokládala tréninkovou náplní. „Ve středu jsem absolvovala v tempu tři kilometry. Nejprve jsem měla jet čtyři kola, ale pak jsem jich absolvovala sedm. Udržuji se v závodním tempu. Rozhodně budu dostatečně nažhavená," prohlásila Sáblíková, za níž před víkendem dorazí do Soči maminka, bratr i otec. „Určitě nebudou naštvaní, že mě uvidí jen při jednom startu. Mamce jsem už volala a chválila naše rozhodnutí. Budu ráda, pokud budu stoprocentně připravená na pětku," líčila Sáblíková.

Definitivní rozhodnutí s trenérem učinili ve středu, tušení o startu jen na středeční dlouhé trati měla už dříve. „Z tréninků jsem vypozorovala, že patnáctistovku vynechám, protože mě trenér nenechal jezdit žádná rychlá kola," vysvětlovala.

Novák si vystřelil z Rakušanů

„Moje stopky ukazují, že Martina bude bojovat o zlato. Sleduji její soupeřky, měřím jejich časy a pozoruji techniku. A zatím se mi zdají naše časy rychlejší," usmíval se trenér české rychlobruslařky Petr Novák, který odhlášením Sáblíkové z boje v závodě na patnáct set metrů udělal radost rakouské výpravě.

Naši jižní sousedé totiž získali uvolněným místem pozici pro Bittnerovou. „Šel jsem za jejich trenérem, aby donesl flašku, a já Martinu odhlásím. Nechával jsem ho v napětí do poslední chvíle," vykládal pobaveně Novák

Na nervy zabrnkal i své svěřenkyni. „Když jsem přišel za Martinou k oválu. Oznámil jsem jí s vážnou tváří, že jsem neměl sílu ji odhlásit. Chvíli vypadala naštvaně, a pak se chystala k rychlejšímu tréninku," líčil Novák s úsměvem.

Nechtěl však riskovat, že bolest v tříslech se Sáblíkové zhorší ostrým závodem. „Kdyby se na startu něco stalo a Martina by vypadla ze hry pro pětku, šlo by o mojí největší trenérskou chybu. Nejsme v Soči kvůli kvantitě startů, ale kvůli kvalitním výsledkům. Vlastně jsem byl rozhodnutý už tři dny, že Martinu na start patnáctistovky nepustím," vysvětlil Novák svůj postoj.

Reklama