Hlavní obsah

Rychlobruslařka Ter Morsová získala zlato, o které moc nestála

V sobotu se nizozemské rychlobruslařce Jorien ter Morsové zhroutil svět, když dojela čtvrtá v olympijském závodu na 1500 metrů na krátké dráze. Dnes absolvovala stejnou vzdálenost na dlouhém oválu a získala nečekaně zlato. Ale bylo to zlato, o které vlastně ani moc nestála.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Nizozemská rychlobruslařka Jorien ter Morsová slaví zlatou medaiali v závodu na 1500 metrů na olympiádě v Soči.

Článek

"Včera jsem měla pocit, že jsem přišla o všechno. Dnes ráno jsem se probudila jako nový člověk. Ale s radostí bych tuhle medaili vyměnila za tu včerejší," přiznala čtyřiadvacetiletá Ter Morsová, jež vyhrála v novém olympijském rekordu 1:53,51.

Letošní mistryně Evropy ve víceboji na krátké dráze kombinuje obě rychlobruslařské disciplíny od roku 2012. Do té doby byla pouze shorttrackařkou a tomuto sportu také patří její srdce. "Kdybych si musela vybrat, samozřejmě bych zvolila shorttrack. Hodně jsem se nadřela, abych v něm byla dobrá, proto je mi blízký," vysvětlila.

Teď touží po medaili ze shorttracku

Přechod na čtyřsetmetrový ovál jí přijde jako přirozený. "Ale i na dlouhou dráhu musím hodně trénovat, strávím tím hodně hodin. Není to jednoduché," řekla Ter Morsová, jež rozhodně neplánuje věnovat se jen klasickému rychlobruslení. "Vždycky budu shorttrackařkou. Bruslit jen na dlouhé dráze by mě neuspokojilo," dodala.

Po nedělním triumfu se proto Ter Morsová znovu přesune z Adler Areny do haly Iceberg, kde je 111 metrů dlouhá dráha na shorttrack. Ve svém oblíbenějším sportu se pokusí v závodě na 1000 m vybojovat vysněnou medaili.

Poté se s největší pravděpodobností vrátí na dlouhou dráhu, neboť je velkou favoritkou na obsazení místa v nizozemské sestavě pro stíhací závod družstev. Nominace pro stíhačku, jež začne v pátek, ještě nebyla oznámena, ale Ter Morsová má velkou zastánkyni. "Rozhodně ji tam chci, protože chci zakončit hry zlatem," řekla hvězdná Ireen Wüstová, která na patnáctistovce skončila druhá a neobhájila tak zlato z Vancouveru.

Reklama

Související témata: