Hlavní obsah

Spánek lékem na nervy před zlatým útokem. Sáblíkovou povzbudí celá rodina

Radek Malina (Soči)Sport.czPrávo

Čas útoku na třetí olympijské zlato nadešel. Rychlobruslařka Martina Sáblíková se může zapsat mezi české legendy bitev pod pěti kruhy. Do středečního závodu zimních her v Soči na pět kilometrů vstoupí s jediným cílem: zdrtit všechny soupeřky a obhájit triumf z Vancouveru 2010.

Foto: Issei Kato, Reuters

Martina Sáblíková pro jednu medaili v Soči už dojela, na druhou bude útočit.

Článek

Pokud šestadvacetiletá závodnice plán naplní, zařadí se po bok českých sportovních legend Čáslavské, Zátopka a Železného, kteří získali minimálně tři zlaté olympijské medaile. „Jsem nervózní," netajila Sáblíková, která triumfovala na hrách ve Vancouveru v závodech na 3000 a 5000 metrů. „Jediným lékem je spánek. V úterý ulehnu v půl desáté. Spát půjdu i ve středu po obědě," plánovala po úterním tréninku.

Přes první ošklivý den soutěží, kdy město zkrápěly provazy vody, však měla veselou náladu. I proto, že všechny zdravotní problémy odezněly. „Krční páteř je v pohodě, třísla rovněž nebolí. Během nedělního tréninku jsem najela šedesát kol. Cítím se vážně výborně," vyprávěla Sáblíková, která v Soči už vybojovala stříbro na tříkilometrové trati.

Soupeřky kouč nepozoroval

Kuráž jí dodává i přítomnost rodiny, poprvé v historii jejích startů pod pěti kruhy. „Dorazil táta s bráchou, děda s babičkou i mamka. S tou jsem se viděla v neděli, pak ne. Snažím se soustředit. Chci mít dobrý pocit, že jsem pro úspěch udělala vše. Mamka ví, že v dnech před závodem nejsem moc mluvná a potřebuji být v klidu," říkala Sáblíková.

Netajila, jak moc pro ni přítomnost nejbližších znamená. „Podpora rodiny bude veliká a hodně důležitá. Jsem ráda, že přiletěli a uvidí mě živě na olympiádě. Nepředpokládám totiž, že by se vypravili za čtyři roky na hry, které bude hostit Korea. Poženou mě do cíle. Před závodem je v hledišti nebudu hledat, ale mně stačí jen vědomí, že jsou nablízku, což mi dodává psychickou sílu," vysvětlovala Sáblíková.

I v posledním tréninku absolvovala několik kol v tempu. Udržovala se v napětí. „Martina je typem závodnice, která potřebuje být trošku unavená. Kdyby před závodem nic nedělala, neprospělo by jí to," vysvětloval trenér Petr Novák. „Soupeřky už jsem ani nepozoroval. Vím, co ukázaly na trojce. Jedno však vím jistě: Martiny se bojí," culil se spokojeně.

Reklama

Související témata: