Hlavní obsah

Rychlobruslařský maratón vyhrál Bergsma, Kramer je opět bez zlata

Soči

Světový rekordman Sven Kramer se ani v Soči nedočkal olympijského zlata v rychlobruslařském maratónu na 10 000 metrů. Poté, co byl nizozemský favorit před čtyřmi lety ve Vancouveru diskvalifikován za špatné střídání drah, ho dnes v Adler Areně porazil krajan Jorrit Bergsma. Nizozemský medailový hattrick, již čtvrtý v Soči, zpečetil obhajobou bronzu Bob de Jong.

Foto: Issei Kato, Reuters

Nizozemský rychlobruslař Jorrit Bergsma, překvapivý olympijský vítěz v závodu na 10 000 metrů.

Článek

Osmadvacetiletý Bergsma, jenž Kramera porazil na desítce v Soči už loni a získal titul mistra světa, zajel v předposlední rozjížďce olympijský rekord 12:44,45. Předchozí maximum vylepšil o čtrnáct sekund.

Jako poslední se na nejdelší olympijskou trať vydali Kramer s obhájcem zlata I Sung-hunem z Koreje. Oba měli v první polovině závodu před Bergsmou náskok, Kramer dokonce mířil na světový rekord, v posledních třech kolech ale výrazně ztratil a za krajanem zaostal o 4,57 sekundy.

Ani v Soči tak nezískal vysněný double. Stejně jako ve Whistleru vyhrál na trati 5000 metrů, kde byl Bergsma třetí, ale prokletí z desítky nezlomil. Před čtyřmi lety dojel do cíle v nejrychlejším čase a slavil zlato, byl však diskvalifikován za špatnou výměnu dráhy. Místo něj se stal šampionem I Sung-hun, jenž dnes skončil čtvrtý čtyři o půl sekundy za De Jongem.

Nizozemci tak po dalším suverénním představení rozšířili svou medailovou sbírku z Adler Areny na devatenáct cenných kovů. Kompletní stupně vítězů obsadili ještě na mužské pětistovce, pětce a ženské patnáctistovce.

Kramer: Kvůli druhému místu nezávodím

Sedmadvacetiletý Kramer při květinovém ceremoniálu na stadiónu nehnul ani brvou, zklamání bylo patrné jak na jeho výrazu, tak z jeho slov. "Být spokojený s druhým místem neodpovídá mé představě o sportu. Kvůli tomu netrénuju. Kvůli tomu nebruslím. Nastupuju do závodů, abych vyhrál," řekl devatenáctinásobný mistr světa.

Ani v Soči totiž Kramer nezískal vysněný double. Stejně jako ve Whistleru vyhrál na trati 5000 metrů, kde byl Bergsma třetí, ale prokletí z desítky nezlomil. Před čtyřmi lety dojel do cíle v nejrychlejším čase a slavil zlato, byl však diskvalifikován za špatnou výměnu dráhy. Místo něj se stal šampiónem I Sung-hun, jenž dnes skončil čtvrtý o čtyři a půl sekundy za sedmatřicetiletým De Jongem, který na svých pátých hrách získal čtvrtou medaili.

Naopak poprvé se pod pěti kruhy představil Bergsma. Před ZOH ve Vancouveru dokonce kvůli velké konkurenci v nizozemské reprezentaci uvažoval spolu se svou tréninkovou skupinou o přechodu pod křídla bohatého Kazachstánu. Plán nicméně opustili poté, co se ukázalo, že by si nemohli ponechat nizozemské občanství.

"Na minulé hry jsme málem jeli jako Kazaši. Jsem rád, že to nakonec dopadlo takhle," uvedl nový šampion Bergsma, jenž by v barvách Kazachstánu získal za zlato 250.000 dolarů (více než pět miliónů korun). V oranžové kombinéze dostane asi šestkrát méně, 30.000 eur (zhruba 820.000 korun). "Jsem šťastný, že jsem zůstal bruslit v Nizozemsku," řekl.

Nizozemci tak po dalším suverénním představení rozšířili svou medailovou sbírku z Adler Areny na devatenáct cenných kovů. Kompletní stupně vítězů obsadili ještě na mužské pětistovce, pětce a ženské patnáctistovce.

XXII. zimní olympijské hry v Soči:
Rychlobruslení:
Muži - 10.000 m:
1. Bergsma12:44,45 - olympijský rekord
2. Kramer12:49,02
3. De Jong (všichni Niz.)13:07,19
4. I Sung-hun (Korea)13:11,68
5. Swings (Belg.)13:13,99
6. Beckert (Něm.)13:14,26
7. Dobbin (N. Zél.)13:16,42
8. Geisreiter (Něm.)13:20,26
9. Serjajev (Rus.)13:28,61
10. Lehman (USA)13:28,67

Reklama

Související témata: