Hlavní obsah

Co se stalo v Soči: Česká medailová paráda i hokejový smutek!

Soči
Aktualizováno

Medailová paráda! České zlato číslo dvě na hrách v Soči obstarala Martina Sáblíková. Rychlobruslařka z Vysočiny doletěla na pětikilometrové trati k úspěšné obhajobě triumfu z Vancouveru. Po snowboardistce Evě Samkové přidala druhé české vítězství na této olympiádě. Co se dál dělo v Soči a okolí během dvanáctého soutěžního dne her? Biatlonisté opět úspěšně zaútočili na medaili. Tentokrát na stříbrnou ve smíšené štafetě. Pro výpravu je to už osmý cenný kov. Hokejisté další do sbírky nepřidají. Vypadli ve čtvrtfinále s Američany.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Zlato znovu po čtyřech letech. Martina Sáblíková se raduje z vítězství na pětikilometrové trati.

Článek

Sáblíková v Soči na úvod her prohrála na tříkilometrové trati s Nizozemkou Ireen Wüstovou, ale na pětce to své velké soupeřce dokonale oplatila. Na nejdelší trati od roku 2007 při velkých závodech nepoznala hořkost porážky. Získala šest titulů mistryně světa za sebou, vyhrála osm závodů Světového poháru, triumfovala i na hrách ve Vancouveru a v Salt Lake City vytvořila světový rekord. Ve středu za sebou Nizozemku nechala o více než dvě a půl sekundy.

On-line zpravodajství z dvanáctého dne na ZOH v Soči najdete zde.

Už pátou medaili získali čeští biatlonisté. Čtveřice Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec vylepšila loňský bronz ze smíšené štafety z MS na domácí trati v Novém Městě na Moravě. V Soči to jsou jejich medailové žně... Na programu budou mít ještě dvě štafety.

Zároveň se Sáblíkovou zařídili poprvé během těchto her hned dvě české medaile v jeden den. A pátým cenným kovem ze svého sportu se výrazně přičinili, že rekordní česká medailová bilance z před čtyř let ve Vancouveru (2-0-4) je překonána! Češi v Soči a okolí získali osmou medaili.

Biatlonová smíšená sestava nestačila jen na vítězné Nory. Nebýt zakolísání při střelbě, mohla ještě více prohnat i Seveřany. Třetí dojeli Italové. Norský fenomén Ole Einar Björndalen se stal díky zisku třináctého cenného kovu nejúspěšnějším zimním olympionikem historie.

Bank byl kousek od senzace, běžce zbrzdil pád

Výborně si dopoledne vedli čeští běžci na lyžích Martin Jakš a Aleš Razým. V prvním semifinále týmového sprintu klasicky obsadili druhé místo a postoupili do finále. V něm se jim ale nedařilo, po Razýmově pádu skončili na poslední deváté příčce.

Bank figuroval po prvním kole obřího slalomu na senzačním druhém místě, podobně jako v kombinaci, v níž pokazil slalom, ale vysněný cenný kov mu opět unikl. Patnáctý čas z druhého kola nakonec stačil "jen" na pátou příčku, která je ale zatím nejlepším umístěním českého sjezdaře pod pěti kruhy.

Ledecká na ledové trati v Extrem parku v Roza Chutor postoupila z kvalifikace paralelního obřího slalomu z desátého místa a v osmifinále vyřadila Rakušanku Rieglerovou s půlsekundovým náskokem. Kvůli horší kvalifikaci ale už ve čtvrtfinále narazila na favorizovanou Švýcarku Kummerovou. První jízdu dcera známého zpěváka zvládla výborně a měla lepší čas o 57 setin. I po výměně tratí si po startu vytvořila na úřadující vítězku Světového poháru náskok, deset bran před cílem o něj ale přišla a vypadla.

Svěřenci Aloise Hadamczika úterní výhrou 5:3 nad Slovenskem odvrátili hrozbu nejhoršího umístění v historii her, ale nezvládli čtvrtfinále, o němž se hovoří jak o hranici mezi úspěchem a neúspěchem. Poslední měření sil Češi vyhráli, před třemi lety na MS v Bratislavě zdolali USA 4:0 především díky hattricku Jaromíra Jágra a skvělému výkonu neprůstřelného Ondřeje Pavelce. Jenže tentokrát bylo vše jinak. Smutná tečka za děním během dvanáctého soutěžního dne her...

Středeční program na zimních olympijských hrách:
(finále a kvalifikace s českou účastí)
6:15 Snowboarding - paralelní obří slalom ženy - kvalifikace (Ledecká),
8:00 Sjezdové lyžování - obří slalom muži - 1. kolo (Bank, Krýzl, Vráblík),
11:06 sprint dvojic klasicky muži - semifinále (Razým, Jakš),
11:30 Sjezdové lyžování - obří slalom muži - 2. kolo,
10:00 Snowboarding - paralelní obří slalom ženy - vyřazovací část (Ledecká)
11:31 Snowboarding - paralelní obří slalom ženy - finále,
11:35 Snowboarding - paralelní obří slalom muži - finále,
12:45 sprint dvojic klasicky ženy - finále,
13:15 sprint dvojic klasicky muži - finále,
14:30 Rychlobruslení - 5000 m ženy (Sáblíková),
15:30 Biatlon - smíšená štafeta (ČR),
16:00 Krasobruslení - ženy krátký program (Ukolová),
17:15 Boby - dvojboby ženy - 3. a 4. jízda
18:00 Hokej čtvrtfinále USA - ČR

Reklama

Související témata: