Hlavní obsah

Když má Sáblíková hlad, jde o předzvěst zlata. Trenér Novák věděl, že triumf neunikne

Radek Malina (Soči)Sport.czPrávo

Zatímco rychlobruslařka Martina Sáblíková měla před startem zlatého závodu olympijských her v Soči na pět kilometrů nervy napnuté k prasknutí, její trenér Petr Novák zůstával v klidu. O formě šestadvacetileté svěřenkyně nepochyboval. Od zisku stříbrné medaile na tříkilometrové trati směřoval vše k obhajobě zlata z Vancouveru 2010.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Martina Sáblíková se raduje ze zlaté olympijské medaile.

Článek

Jakmile jeho svěřenkyně ve středu vpodvečer prolétla cílem závodu na pět kilometrů, vystřelil ruce ke stropu Adler arény v euforii z času. Když pak viděl tři kola před koncem údaje časomíry u dvou posledních závodnic, propukl v pláč. „Přemohly mě emoce. Nejprve jsem slzy potlačoval, ale pak jsem si říkal: Vole, breč. Byl jsem šťastný za Martinu. Ukázala, že je velká šampiónka," rozplýval se Novák.

Před závodem zůstával klidný. „Když se Martina probudila, přišla k nám na pokoj, že jdeme na snídani. Měla v Soči pořád hlad, což značí, že byla v dobré formě," vysvětloval Novák, jemuž se dostalo pochvaly za naplnění předzávodního rituálu v podobě přípitku na vítězství.

„Měl jsem koňak, který jsem si nechal natočit přímo ze soudku. Martina byla spokojená, jak jsem rituál pojal," smál se Novák.

Už týden v sobě nosil přesvědčení, že Sáblíková vyhraje. „Pochopitelně se mohlo stát cokoliv. Může prasknout pérko na bruslích, dojde k technickému problému výstroje. I proto jsem brusle kontroloval nesčetněkrát. Ale z pohledu formy jsem neměl pochybnosti už týden před závodem," přesvědčoval Novák.

Mohl si užívat gratulace sršící ze všech stran. Nejsladší byly od nizozemských rychlobruslařských trenérů, jejichž svěřenci vybojovali v Soči jednadvacet medaili (6 zlatých, 7 stříbrných, 8 bronzových). „Nemáme trénink směrem k dlouhé distanci postavený náročněji než Nizozemci. Příprava Martiny není tvrdší. Ale jinak a dobře postavená," culil se tajemně Novák, který nepochybuje, že Sáblíková najde dostatečnou motivaci i pro další olympijský cyklus. „Tři zlata jsou zavazující. Chceme zkusit ještě jedno," vysnil si Novák.

Reklama

Související témata: