Hlavní obsah

Představa, že jednou bude závodit jako matka, Sáblíkovou rozesmála. Sní o časovce v Riu

Soči

Slavná Copacabana, respektive brazilské Rio, je příští vysněnou olympijskou destinací české rychlobruslařské hvězdy Martiny Sáblíkové. Nejde o žádné poblouznění šestadvacetileté reprezentantky. Ledový ovál nehodlá opustit. Plánuje vybojovat další medaile za čtyři roky v Koreji. Cyklus mezi zimními hrami si však hodlá zpestřit startem na letních v cyklistice.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Martina Sáblíková na oválu na bruslích. V Riu možná zkusí bojovat na kole.

Článek

„Nemám problém s motivací pro rychlobruslení," ujišťuje Sáblíková, která v Soči získala zlatou a stříbrnou medaili ze závodů na pět respektive, tři kilometry. Ve Vancouveru 2010 brala dvě zlaté a jednu bronzovou. „Chci být pořád nejlepší na oválu. Ale ohromně by mě zajímal pocit účasti na letní olympiádě. Šlo by o obrovský impuls, obrovskou energii. Potkala bych jiné sportovce, jiná jména. Změna prostředí by byla fajn zpestřením dlouhého olympijského cyklu," vykládala zasněně Sáblíková.

Její rychlobruslařský trenér Petr Novák svěřenkyni podporuje. „Už během středy mi napadlo, že teď je na řadě Rio," přiznal. „Hlavní však je, abych neudělala nějakou botu, nestrhala se kvůli kolu a byla nepoužitelná na rychlobruslení," dumala Sáblíková.

S cyklistikou má dostatek zkušeností. V Česku byla několikrát šampiónkou v časovce i hromadném závodě, neúspěšně se pokoušela kvalifikovat na olympijské hry v Londýně. Navíc kolo běžně používá k tréninku. „Jenže je něco jiného jet si pohodičku krajinou, hlídat si tepovou frekvenci na sto čtyřiceti a bojovat o olympiádu, což přináší psychický i fyzický tlak," vysvětlovala Sáblíková. „Nicméně šlo by o parádní odreagování od bruslí."

Pětinásobná olympijská medailistka zatím nemá jasno, v které disciplíně by se případně o účast pokoušela. „Já bych chtěla časovku, trenér by se asi přikláněl k závodu s hromadným startem nebo dokonce i horským kolům, čehož se však bojím. Navíc v časovce nejde o tak vysoké porce kilometrů," přemítala Sáblíková, která ročně na kole najede 3500 kilometrů. „Směrem k olympiádě by porce byla minimálně dvojnásobná."

Potrénovala se Štybarem

Sáblíková úzce spolupracuje s cyklistickým týmem Etixx, který je farmou elitní stáje Omega Pharma Quick Step zaměstnávající Zdeňka Štybara či Marka Cavendishe. „Se Zdeňkem jsem dvakrát trénovala v Kašperských Horách. On má v plánu dvě stě padesát kilometrů, já osmdesát. Hezky jsem se svezla třeba přes Kvildu a on pak drandil dál," smála se Sáblíková.

Ve srovnání s rychlobruslením by v Riu neměla zálusk na medaile. „Je jen pár vyvolených, kteří byli na stupních vítězů při hrách v zimě i v létě. Ale na druhou stranu, v mých očích není olympiáda jen otázkou účasti. Každý jede na krev," říkala Sáblíková.

Mohla se smíchy strhat, když dumala nad možností, že bude jednou na olympijských hrách startovat coby matka, jako třeba nizozemská rychlobruslařka Kleibeukerová, kterou v Soči porazila v závodě na pět kilometrů. „Já si nedokážu představit, že budu mít dítě, natož abych závodila jako máma," rozesmála se, když se chystala na páteční štafetu biatlonistek. „Jde o můj oblíbený sport. Dosud jsem si jejich úspěchy užívala jen v televizi. Konečně mám šanci je podpořit živě," těšila se.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články