Hlavní obsah

Mincovna vydá pamětní mince se Sáblíkovou a Samkovou

Jablonec nad Nisou

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou vydá na památku olympijských triumfů Martiny Sáblíkové a Evy Samkové v Soči zlaté a stříbrné mince s jejich portréty. Pamětní mince budou ve trojím provedení a mincovna je představí v březnu při slavnostní ražbě, které se obě sportovkyně zúčastní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková (vlevo) a Eva Samková zdraví fanoušky v Olmpijském parku na Letné po návratu ze Soči.

Článek

Předlohy pro mince vytvořil akademický sochař Jiří Dostál, stejně jako po olympijských hrách v Londýně. Rychlobruslařku i snowboardcrossařku výtvarník zachytil v pohybu.

Sáblíková v Soči obhájila zlatou medaili na 5000 metrů. "Na Martinu Sáblíkovou jsme vlastně před olympiádou vsadili. Ve středu 19. února, kdy celý národ sledoval, jak na dráze stíhá svou nizozemskou sokyni Ireen Wüstovou, byla již skica mince schválená a v ateliéru pana Dostála vznikal sádrový model," uvedl Aleš Brix z mincovny v tiskové zprávě.

Sáblíková získala ještě stříbro na trati 3000 metrů a díky dalším třem medailím z minulých her ve Vancouveru je třetím nejúspěšnějším českým olympionikem.

Mincovna chystá 2014 kusů stříbrných desetigramových mincí, které budou k dostání po 590 korunách. Vyrobeno bude i 500 šestnáctigramových stříbrných mincí po 1250 korunách a 200 zlatých čtvrtuncových, které mincovna nabídne za 9950 Kč.

Reklama

Související témata: