Hlavní obsah

Čeští hokejisté můžou v Soči překvapit i se zesměšnit, píší v zámoří. Na zlato tipují Švédy nebo Kanadu

Praha

Po oznámení nominací na olympijský hokejový turnaj v Soči se ve všech hokejových velmocích naplno rozproudila debata expertů i fanoušků hodnotící výběry reprezentačních koučů a jejich šancí v Rusku pod pěti kruhy uspět. Do podrobných analýz se pochopitelně pustili i v zámoří, kde se českému mužstvu před turnajem moc nevěří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Plekanec (vlevo) s Jaromírem Jágrem budou v Soči oporami reprezentace

Článek

Tamní komentátoři se většinou shodují také v tom, že hlavními adepty na zlato jsou týmy Kanady a Švédska. Kanaďané by v případě triumfu prolomili dosavadní prokletí olympijských turnajů mimo severoamerický kontinent, kde od doby startu profesionálů z NHL (od roku 1998) stejně jako USA ještě ani jednou nezískali medaili.

„Kanaďané však nyní mají k dispozici jedenáct olympijských vítězů, čtyři držitele Maurice Richard Trophy, dva Hart Trophy, dva Norris Trophy, řadu vítězů Stanley Cupu a Conn Smythe Trophy. Vzhledem k tomu, že většina nominovaných je sportovně v nejlepších letech, jedná se dost možná o nejsilnější výběr, jaký kdy bude Kanadu na olympiádě reprezentovat," píše ve své olympijské předpovědi americký list USA Today.

Deník uvádí jako jedinou možnou slabinu mužstva, které sestavil Steve Yzerman, pozici gólmana, byť Roberto Luongo vychytal zlato před čtyřmi roky ve Vancouveru a Carey Price prožívá solidní sezónu.

Švédové mají skvělou defenzívu

Podobně list hodnotí i šance Švédů. Jako jejich největší sílu uvádí výběr tří prvních centrů Henrika Sedina, Niklase Backströma a Henrika Zetterberga a také zřejmě nejsilnější defenzívu ze všech týmů. „Obvykle dominantní Henrik Lundqvist už ale nebudí v bráně takový respekt jako dříve. Švédové jsou však úřadující mistři světa a velcí kandidáti na zlato v Soči," pokračoval USA Today.

Jako třetí nejsilnější tým pro olympiádu uvádí list výběr USA, který se podle něj „na papíře může rovnat tomu kanadskému", nicméně ho zařadil jen mezi adepty na jednu z medailí. Stejně jako domácí Rusko, které se pochopitelně samo pasuje do role hlavního favorita.

„Na jejich triumf před vlastními fanoušky bude vyvíjen obrovský tlak. Ruská defenzíva ale není tak úchvatná jako ofenzíva. Ačkoliv jsou často považováni za favorita na zlato, je férovější říct, že jsou zkrátka aspiranti na jednu z medailí," uvádí americký deník.

Od Čechů se medaile nečeká

U českého týmu vidí jako možnou slabinu fakt, že Ondřej Pavelec je jediným gólmanem na soupisce z NHL. Jeho úspěch nicméně nevylučuje: „Neočekává se, že by dosáhli na medaili, ale Češi jsou určitě dost silní na to, aby zamíchali předturnajovými předpoklady a uspěli."

Mnohem kritičtější k výběru trenéra Aloise Hadamczika je například magazín The Hockey News, který si utahuje z nominace „důchodců" a podivuje se nad absencí Jiřího Hudlera, Radima Vrbaty, Jana Hejdy a dalších a naopak nad zařazením například Romana Červenky, jenž „byl v minulé sezóně v Calgary velkolepým propadákem."

„Češi buď udělají z hodně lidí, kteří je podceňují, či lépe řečeno se jim smějí, hlupáky, nebo budou sami pro smích za to, jaké hráče na olympiádu nominovali," píše The Hockey News.

V zámoří si pochopitelně všímají, že hokejových talentů v České republice ubývá a reprezentace se tak stále opírá o prověřené veterány.

„Čísla jasně ilustrují, že pramen mladých českých talentů na špičkové úrovni vysychá. V roce 2001 česká reprezentace obhájila titul mistrů světa do dvaceti let a na draftu NHL bylo vybráno hned 46 hráčů z této země. Od té doby se jejich počet neustále snižuje. V roce 2012 to bylo šest hráčů a loni už jen tři. Před deseti lety hrálo NHL osmdesát Čechů, nyní už jen něco přes třicet. Jednou z teorií příčin tohoto úpadku je pád komunismu v roce 1989, po němž se rozbila státem dotovaná struktura výchovy talentů," všímá si prestižní list The New York Times.

Kdo vybojuje hokejové zlato na olympiádě v Soči?
Česká republika
51,1 %
Kanada
15,2 %
Švédsko
16,8 %
USA
2,1 %
Rusko
8,4 %
Finsko
2,4 %
Slovensko
2,4 %
Někdo jiný
1,6 %
Celkem hlasovalo 35976 čtenářů.

Reklama