Hlavní obsah

Domácí sbornou povede do boje o olympijské zlato kapitán Dacjuk

Moskva

Domácí hokejisty Ruska povede v Soči na olympijském turnaji z pozice kapitána Pavel Dacjuk. Jméno muže, který bude na blížícím se vrcholu sezóny nosit na dresu céčko, potvrdil kouč sborné Zinetula Biljaletdinov. Zkušený útočník bude již druhým hráčem Detroitu, jemuž se této pocty dostane.

Foto: Profimedia.cz

Ruský hokejista Pavel Dacjuk.

Článek

"Máme na pozici kapitána týmu kandidáta, na němž se zcela jednomyslně shodl celý trenérský tým," řekl ruským médiím Biljaletdinov.

Jeho zvolení nebylo překvapivé. Pětatřicetiletý rodák z Jekatěrinburgu pojede na čtvrtou olympiádu, přičemž na velkých turnajích reprezentuje Rusko už od světového šampionátu v roce 2001. Ve sbírce má kompletní sadu medailí z MS a bronz z OH před 12 lety.

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru je nyní kvůli problémům s tříslem na marodce a nehrál od Nového roku. I tak zůstává nejlepším střelcem Rudých křídel a je druhý v týmové produktivitě za Henrikem Zetterbergem; ve 35 odehraných zápasech si Dacjuk připsal 15 branek a 17 asistencí.

Právě Zetterberg byl v minulém týdnu jmenován kapitánem švédského výběru. Na olympijském turnaji se ale představí mnohem více zástupců Detroitu. Barvy Tre kronor mají hájit i Daniel Alfredsson, Johan Franzén, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson a Jonas Gustavsson. V nominaci Slovenska figurují jména Tomášů Tatara s Jurčem, v týmu USA zase nechybí brankářská jednička Red Wings Jimmy Howard.

Trenérem Kanady bude navíc kouč Mike Babcock a na nominaci se jakožto člen týmu poradců podílel i generální manažer slavného klubu Ken Holland.

Reklama

Související témata: