Hlavní obsah

Šatan nejede na OH kvůli Chárovi? Jejich spor je velký problém, přiznává Vůjtek

Bratislava

Když v minulém týdnu odtajnil olympijskou nominaci, sklidil od mnohých kritiku, že do Soči nebere Miroslava Šatana. Kouč slovenské hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek to odůvodňoval tím, že devětatřicetiletý útočník naskočil do sezóny pozdě a odehrál malý počet zápasů. Teď však český trenér připouští, že za "opomenutím" Šatana může i jeho spor se Zdenem Chárou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český hokejový trenér Vladimír Vůjtek na slovenské střídačce

Článek

Ten vznikl v listopadu roku 2012 při utkání Kontinentální hokejové ligy mezi Lvem a Slovanem. Kapitán bratislavského celku Šatan duel nedohrál, když po srážce právě s Chárou upadl k ledu a pochroumal si krční páteř. Šatan byl následně takřka na půl roku mimo hru a zahrál si až na květnovém šampionátu.

Zatímco Chára svůj zákrok považoval za čistý, Šatan byl opačného názoru. „Netvrdím, že měl v úmyslu mě vážně zranit, ale zariskoval se zdravím a životem člověka, kterého označuje za svého kamaráda. Stačil kousek a mohl jsem ochrnout," kroutil hlavou mistr světa z roku 2002 v Göteborgu.

Od inkriminovaného střetu sice uplynulo už patnáct měsíců, zdá se ale, že vzájemné sváry stále ještě nejsou urovnány. I proto měl možná Vůjtek obavy, aby jejich společné působení v Soči nebylo spíš kontraproduktivní. Zvlášť když Chára bude působit ve funkci kapitána týmu. „Řeknu vám to na rovinu, je to velký problém. Neumím si to představit, jejich vzájemný spor není vyřešený. Chára však nenese zodpovědnost za to, že Šatan v nominaci není," uvedl Vůjtek v rozhovoru pro slovenský deník Šport.

Proč Šatan nezačal hrát už dřív?

Vůjtek zároveň zopakoval, že kdyby Šatan naskočil do letošní sezóny dříve než prosinci, jeho olympijské naděje by byly mnohem větší.

„Sleduju každý jeho zápas, ať už na obrazovce nebo osobně z tribuny. Tato legenda slovenského hokeje v současnosti patří mezi nejlepší hráče Slovanu. Do termínu nominace ale odehrál jenom devět zápasů. Ano, začal střílet góly, ale až po hraničním termínu. V této souvislosti se proto ptám, proč nezačal hrát už v září nebo říjnu, když mu Slovan nabízel smlouvu," pokládá otázku Vůjtek, kterého v souvislosti se Šatanovým vynecháním někteří slovenští europoslanci obvinili z diskriminace a urážky slovenského hokeje.

Přesto stále existuje šance, že by se Šatan už na svou pátou olympiádu mohl podívat. A to v případě, že se zraní některý z nominovaných útočníků nebo se nedá do pořádku Marián Gáborík, který se zotavuje po zlomenině klíční kosti.

Reklama

Související témata: