Hlavní obsah

Hodně mluvit v kabině neznamená, že to týmu pomůže, hájí Jágr Plekance jako kapitána

Praha

Když kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik před dvěma týdny ohlásil, že kapitánem týmu na olympiádě v Soči bude Tomáš Plekanec, někoho jeho volba mohla překvapit. Jednatřicetiletý útočník Montrealu je totiž v kabině spíše tišším typem, moc toho nenamluví, o to více ale za něj hovoří výkony na ledě. Že bylo kapitánské „céčko“ svěřeno právě Plekancovi, kvituje i Jaromír Jágr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Plekanec.

Článek

„Zcela jistě je to pro mě ohromná pocta a jsem za to rád, ale pořád je to jenom písmeno na dresu. Potřebujeme, aby jako kapitáni hráli všichni, abychom byli úspěšní," říkal Plekanec po svém jmenování. „Hlavně doufám, že v češtině je výřečnější než v angličtině," smál se gólman Carey Price, Plekancův spoluhráč z Montrealu, když se dozvěděl o volbě kapitána českého týmu.

„Ani moc ne," vzkazoval Priceovi na dálku Jaromír Jágr, který však Plekance coby kapitána hájí. „Na tom přece nezáleží. Hrál jsem s mnoha skvělými hráči, kteří toho v kabině moc nenamluvili, přesto byli na ledě příkladnými lídry. To, že v kabině hodně mluvíte, ještě neznamená, že to týmu pomůže. Musíte něco předvést na ledě, což je mnohem těžší," tvrdí útočník New Jersey.

Právě Jágr s Plekancem by spolu v Soči mohli nastupovat v elitní formaci českého týmu. Že si dokážou ideálně vyhovět, prokázali už několikrát. Na světovém šampionátu 2011 v Bratislavě dotáhli národní tým k bronzovým medailím, když Plekanec zaznamenal šest branek a čtyři asistence, Jágr vstřelil jen o gól méně.

Jágr Plekance nikdy nebral jako defenzivního centra

V loňské sezóně zase svými kousky bavili během výluky v dresu Kladna české fanoušky. Přestože je Plekanec v NHL mimořádně ceněný za svou práci defenzivního středního útočníka, Jágr takto svého parťáka nevnímá. „Nikdy jsem s ním nechtěl hrát kvůli jeho defenzivním úlohám. Naopak jsme vždy chtěli dávat góly. Nikdy jsem na něj nekoukal jako na defenzivního centra."

Oba si nyní přejí, aby jim spolupráce klapala i v Soči. Přechod na široké kluziště však nebude úplně jednoduchý. „Pokud byste měli měsíc čas na přípravu, nebyl by to problém. Jenže nás čeká jediný trénink. Máme v mužstvu některé kluky z Evropy, které tady v zámoří možná neznáte, a ti by mohli být naší výhodou," přeje si Jágr.

Reklama

Související témata: