Hlavní obsah

Mrzí mě ta česká nenávist ohledně opominutí Hudlera nebo Hejdy, tvrdí reprezentační asistent Musil

Martin KézrPrávo

Jako hokejista se František Musil na olympijské hry nikdy nedostal. Hlavně proto, že od svých dvaadvaceti působil v NHL a hráči z ní během jeho kariéry na ZOH jet nemohli. Teď se 49letý skaut Edmontonu a mistr světa z roku 1985 objeví v Soči na střídačce jako asistent trenéra národního týmu. Rád by s Aloisem Hadamczikem zažil podobně úspěšné tažení jako před osmi lety za senzačním stříbrem při světovém šampionátu v Rize.

Foto: Profimedia.cz

Asistent trenéra Hadamczika František Musil.

Článek

Nepřišlo vám líto, že jste si nikdy nezahrál olympijský turnaj?

Nedívám se zpátky a ničeho nelituju. Moje hokejová cesta šla prostě jinudy a se startem na olympiádě nebyla tehdy slučitelná. Já dokonce i Nagano, to jsem už v zámoří pomalu končil kariéru, sledoval nejdřív docela chladně, a teprve když tam kluci vyřídili USA i Kanadu, probudil se můj zájem. V poslední době ale sleduju na olympijských hrách, ať už letních, nebo zimních, všechny sporty a u televize usilovně držím palce českým sportovcům.

V Soči u toho budete poprvé naživo, už na vás doléhá olympijské napětí?

Pracovně od Oilers jsem se dostal už minule na hry do Vancouveru, ale teď Soči pro mě bude úplně jiné. Vždyť tam jedu makat pro Česko. Žiju tím už od léta, když jsme se s adepty olympijského startu sešli poprvé v Kravařích. Čím je start hokejového turnaje blíž, tím víc nad tím vším přemýšlím, jaké to asi bude, co nás tam čeká a jestli všechno zvládneme.

Takže jaké pocity provázejí vaše očekávání?

Obrovsky se těším. Dostal jsem velikou příležitost a nechci mluvit o tom, že by pro mě měla být olympiáda nějakým vrcholem. Spíš celou věc vnímám tak, že jsem postavený před úkol a budu se ho snažit splnit co nejlépe. Uvidí se až přímo v Soči, jak to půjde. Teď zatím věřím, že jsme jako trenéři správně poskládali mužstvo.

Byl jste kouči Hadamczikovi při tvorbě nominace hodně výrazným oponentem?

Když jsem souhlasil s návratem na reprezentační střídačku, dal jsem hned najevo, že jsem připravený projevit svoje názory, a to bez ohledu, jestli někomu vyhovují, nebo ne. Mluvili jsme o konečné podobě výběru fakt hodně a ze všech stran společně koukali na to, jak mužstvo složit. Řekl jsem si k tomu svoje, nakonec vše musel rozseknout Lojza.

Nabízel jste trenérovi svůj pohled na hráče NHL, které máte denně na očích?

Když skládáte mužstvo na tak specifický turnaj, jako je olympiáda, kam se na dva týdny sjedou hráči ze všech koutů světa a musí začít hrát po jediném společném tréninku, tak se bere v úvahu hodně faktorů, které by se na jiné akci třeba tolik neřešily.

Které především?

Třeba to, jak se kdo srovná s časovým posunem, jestli se dokáže ihned přizpůsobit. Taky ale, jak si s kým sedne, kdo s kým může hrát, jaké jsou tam vazby. To jsou věci, které často nevyjdou veřejně na světlo, ale uvnitř kabiny jsou důležité. Není čas něco ladit, musíme najít pro hráče role, rozdat jim karty a jde se hrát.

Zařazení některých, jako třeba Barinky, Kaberleho či Nedvěda, ale především opomenutí jiných, namátkou Hudlera, Hejdy nebo Čáslavy, vyvolalo v Česku hodně zlostné reakce. Překvapilo vás to?

Vždycky bude někdo naštvaný, někdo třeba i uražený a jiný zase zklamaný nebo překvapený. Diskuse k nominaci vždycky patří. Mě jen trochu mrzí, jak nenávistně u nás někdy probíhá. Některé projevy se mi zdály fakt dost vyhrocené a nechci je snad ani komentovat, určitě se ale daly věci vyjádřit jinak. Tak už to v Česku chodí, že každý ví nejlépe, jak to má dělat ten druhý.

Asi budete vůči trenérovi loajální, přesto, nechybí vám v nominaci někdo?

Každý má názor a postavil by si tým podle sebe, ale je jasné, že hlavní zodpovědnost nese kouč. Já mu ale rozumím, proč vzal zrovna těch pětadvacet hokejistů a jiné třeba ne. Neříkám, že jsme vybrali všechny nejlepší, ale rozhodně jsme hledali nejsprávnější variantu podoby týmu. Hokej není individuální sport, a pokud si mužstvo nesedne, tak nic nedokáže.

Kouč Calgary Hartley řekl, že Češi musejí mít tým na zlato, když nevzali Hudlera v jeho životní formě.

Zrovna tohle mi přišlo dost zvláštní. Trenér, který má svých problémů v zámoří víc než dost, nezná českou mentalitu a možná ani neví, kteří hráči v NHL jsou Češi, komentuje naši nominaci. On se svým způsobem zastal hvězdy svého klubu, ale o širším rámci národního týmu nemá tušení. Stejně jsou všechny podobné debaty k ničemu, ukáže se v Soči.

Dorazíte tam dřív než hráči z NHL, kteří mají čtyři charterové lety naplánované na 10. února?

Já mám letenku už na osmého a letím z Kanady přes Vídeň a Moskvu, takže v dějišti her stihnu už dva tréninky té evropské části mužstva a při nich se dostaví i to správné nabuzení. Pak přiletí kluci z NHL a všichni nazujeme pracovní boty i rukavice a začne ta pořádná hokejová dřina.

Nestraší vás zprávy z Ruska o nebezpečí teroristického útoku?

Tady za oceánem jsou toho plná média, mám v poslední době pocit, že se píše víc o bezpečí sportovců v Soči než o jejich formě a výkonech. Teď zrovna vysílali reportáž, jak mají nachystanou evakuaci americké výpravy a že nedoporučují chodit v olympijském oblečení mimo sportoviště a vesnici. Člověk pak dostane do hlavy, že to asi bude složité. Nedá se tam ale jet se strachem, spíš budeme muset být obezřetnější a chovat se striktně podle pravidel, která tam určí. Jsem ale přesvědčen, že Rusové budou chtít ukázat světu, jak umějí takovou megaakci uspořádat a zajistit.

Už jste doma řešili, jestli se vaše manželka Andrea, bývalá vítězka tenisové juniorky ve Wimbledonu a dcera hokejové legendy Jaroslava Holíka, přijede za vámi do Soči podívat?

Všichni jsme tak vytížení, že ještě nebyl pořádně čas se o tom bavit. Kdyby nejela, tak bude ale poctivě sedět a fandit. Nejen hokejistům, ale všem českým sportovcům. Jejich úspěch je totiž tou nejlepší reklamou pro tu naši malou zem, o jejíž existenci se tady lidi často dozvědí třeba právě jen díky sportu.

Reklama

Související témata: