Hlavní obsah

Jen Jágr a Hadamczik budou mít v Soči pokoje pro sebe

Soči

Pouze jediný český sportovec ubytovaný v přímořské olympijské vesnici Usadba bude mít pokoj sám pro sebe. Není jím nikdo jiný, než hvězda hokejové reprezentace a účastník pátých her Jaromír Jágr. Samostatný pokoj si pak vyžádal i trenér národního mužstva Alois Hadamczik.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pokoj pro Jaromíra Jágra.

Článek
Fotogalerie

Jágr byl při bitvách pod pěti kruhy poprvé v Naganu, kde reprezentace slavně získala zlatou medaili. Následně nastoupil jako kapitán v Salt Lake City, pak vydatně pomohl k bronzu z Turína, kde tvrdil, že s reprezentací končí. „Bylo to na houby. Nezahráli jsme, jak jsme měli a mohli. Chybělo lepší načasování," lamentoval tehdy kladenský rodák.

Nicméně v reprezentaci vydržel. Přes čtvrtfinálové olympijské zklamání ve Vancouveru se přenesl, zvláště když si jen o pár měsíců později spravil chuť zlatem na mistrovství světa v Německu, kde byl strůjcem šokujícího vítězství.

Nyní, v jednačtyřiceti letech, hvězda New Jersey Devils baví fanoušky vtipnými komentáři na Facebooku a s napětím vyhlíží návrat do země, kde strávila téměř čtyři kompletní sezóny v dresu Omsku. Rusové si během jeho působení v KHL Jágra zamilovali.

„Jaromír neměl žádné speciální požadavky. Umístili jsme mu do pokoje televizor, zkontrolovali jsme, aby nechybělo nic ze standardní výbavy, protože lampičky a skleničky nebyly úplně všude. Pokud projeví zájem o cokoliv nad rámec vybavení vesnice, budeme se snažit vyjít mu vstříc. Stejně jako komukoliv dalšímu," říká Jan Hrdina, zástupce šéfa české mise, který připravoval bydlení pro sportovce v olympijské vesnici Usadba.

Ruština velkou výhodou

„Na přání dodáme třeba další věšáky, snažili bychom se vyřešit cokoliv. Naší velkou výhodou je, že komunikujeme rusky, protože devadesát procent členů organizačního týmu jinak neumí," usmívá se Hrdina.

Jágr má k dispozici stejně jako ostatní reprezentanti prostorný pokoj, do něhož vedení výpravy dodalo televizor s uhlopříčkou 127 centimetrů. „Dostali jsme od organizátorů jen dva, a tak jsme jich deset koupili v Praze a poslali letadlem, dalších deset jsme pak pořídili přímo v Soči," vypráví Hrdina, když ukazuje místnost pro největší hvězdu hokejové výpravy.

Zprovoznění jedné obrazovky přitom není žádná levná záležitost. „Za připojení televizoru se platí třicet šest tisíc rublů," upozorňuje Hrdina. V přepočtu jde tedy o dvacet jedna tisíc korun.

Na halu vidí z balkónu

Z pokoje má hvězda New Jersey Devils výhled na vrcholky hor, v nichž se odehrají boje o medaile v lyžařských disciplínách. Z balkónu má pak jako na dlani hokejovou arénu Bolšoj, v níž budou bojovat o stupně vítězů hokejisté.

Ve srovnání s dřívějškem Jágr a jeho hokejoví parťaci budou mít dostatek prostoru. „Vezmu-li  olympiády v minulosti, jsou pokoje v Soči velmi prostorné. Nikdy sportovci tolik místa neměli," pátrá v paměti Hrdina, který je zkušeným harcovníkem.

V přízemí domu určeného pro české sportovce je připraveno v krabicích s čísly označených srdíčky olympijské oblečení pro hokejisty, kteří si z pochopitelných důvodů nemohli výbavu nafasovat v Praze.

Cestou do Soči se některé plechové bedny, byť zabezpečené zámkem, dočkaly zásadní úpravy, protože na ruské celnici je násilím otevřeli, zámky přitom zůstaly neporušeny. Nic zásadního se však neztratilo. „Vše přitom bylo řádně označeno. Nechápu, nerozumím, ale dělat nemohu nic," krčí rameny Hrdina.

Hokejisté při sestavování ubytovacího pořádku veskrze dbali na zaběhnuté tradice a klubové vazby. A tak spolu na pokoji bydlí dva Ďáblové Eliáš se Židlickým, jednu místnost obývají spoluhráči z Tampy Gudas s Palátem, společně budou i staří kladenští kumpáni Kaberle s Plekancem.

„Jsme prakticky v denním spojení," hlásil před odletem obránce extraligových Rytířů Tomáš Kaberle, že s kapitánem konzultuje situaci. Pokud by se hráči na poslední chvíli rozhodli ke změnám ubytovacího pořádku, musí vše neprodleně nahlásit Hrdinovi. „Každý den v sedmnáct hodin musím případné změny odevzdat na organizační výbor kvůli případným dopingovým kontrolám," vysvětluje Hrdina.

Jak bydlí hokejisté
301Ondřej PavelecJakub Voráček
302Zbyněk MichálekMilan Michálek
303Tomáš KaberleTomáš Plekanec
305Petr NedvědLadislav Šmíd
306Aleš HemskýDavid Krejčí
307Jiří NovotnýLukáš Krajíček
308Michal RozsívalMichael Frolík
401Michal BarinkaJakub Kovář
402Radko GudasOndřej Palát
403Roman ČervenkaMartin Erat
404Alexander SalákMartin Hanzal
406Jaromír Jágr
407Patrik EliášMarek Židlický
502Alois Hadamczik
503 BJosef PalečekJan Procházka
503 CFrantišek MusilZdeněk Zikmund

Reklama

Související témata: