Hlavní obsah

Jednu senzaci už ztropili. Přidají slovinští hokejisté i přes vražednou skupinu v Soči další?

Soči

Takřka na den přesně před jedním rokem se postarali o senzaci. Na olympijském kvalifikačním turnaji v dánském Vojensu zaskočili hokejisté Slovinska žebříčkově výše postavenou domácí reprezentaci i Bělorusy, čímž si zajistili premiérovou účast na hrách. V Soči sice svěřence kouče Matjaže Kopitara čeká mimořádně náročná základní skupina, outsider turnaje i tak ale doufá v další překvapení.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Anže Kopitar (11) z Los Angeles je největší slovinskou hvězdou, na snímku bojuje s Markem Fistricem (28) z Anaheimu při jednom z venkovních zápasů NHL.

Článek

Historický moment, zázrak. Tak i s ročním odstupem komentovali slovinští hokejisté svůj úspěch na turnaji v Dánsku, když ve středu jako první z národních týmů absolvovali v aréně Bolšoj v Soči trénink. Jenže na vzpomínání nyní není čas, všechny myšlenky týmu trenéra Matjaže Kopitara, jehož největší hvězdou bude koučův syn Anže hrající za Los Angeles, se už upínají k zápasům základní skupiny.

A že to budou pořádně náročné duely! Slovinci příští středu do turnaje vykročí proti domácí sborné, pak je čekají Slováci a Spojené státy americké. „Pochopitelně si uvědomujeme, že první tři zápasy hrajeme s týmy, které jsou aspiranty na medaili, zatímco my jsme velcí outsideři. Nemůže prorokovat výhry nad Ruskem nebo kýmkoli jiným, ale musíme vjet na led, být odhodlaní uspět, hrát jako tým a ukázat charakter slovinských lidí," burcuje Matjaž Kopitar.

„Je to odměna za tvrdou práci, kterou jsme v minulých letech odvedli. Naší výhodou by mohlo být, že nebudeme pod žádným tlakem," říká útočník Boštjan Goličič.

Právě fakt, že se od Slovinců, na jejichž soupisce nechybí ani obránci Pardubic Blaž Gregorc a Jihlavy Matic Podlipnik, moc nečeká, by mohlo týmu pomoci. „Nemáme v kádru individuality a to je vlastně naše přednost. Kluci spolu dlouho hrají pohromadě, navzájem se dobře znají a jsou kamarádi. Nemůžeme si dovolit hrát útočně, naopak potřebujeme odstavit nejlepší ofenzivní hráče soupeřů," tvrdí Matjaž Kopitar.

O Rusech vědí úplně všechno

Jako první tedy zkusí otupit sílu Malkina, Kovalčuka, Dacjuka a spol. „Rusové mají nejlepší mužstvo, jaké vůbec lze poskládat. Ale moc o zápase nepřemýšlíme. Je to hokej, půjdeme odmakat šedesát minut, a co se stane, stane se. O Rusech ve skutečnosti víme úplně všechno, takže spíš oni musí přemýšlet o nás," vyhlašuje sebevědomě brankář Robert Kristan.

„Umíme bojovat o každý puk a jsme schopni Rusům znechutit hru, když se věci nebudou vyvíjet pro ně správným směrem," přidal se obránce Jan Muršak, který ve středu nastoupí proti svému spoluhráči z CSKA Moskva Alexandru Radulovovi. „Trošku jsme si na tohle téma zažertovali. On ale ví, že mají silnější tým, takže mě kvůli tomu zas tolik nepopichoval."

Reklama

Související témata: