Hlavní obsah

Erat měsíce čeká na gól. Nad olympijskou šancí neváhal, i když kvůli ní možná přijde o porod

Soči

Hokejista Martin Erat se v těžké sezóně dočkal radostného okamžiku, když jej trenér Alois Hadamczik v úterý zařadil dodatečně do nominace českého národního týmu pro olympijské hry v Soči místo zraněného Vladimíra Sobotky. Dvaatřicetiletý útočník Washingtonu nad startem na vrcholu sezony vůbec neváhal, přestože může přijít o narození svého druhého potomka.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Martin Erat (10) se dlouhé měsíce může radovat jen z gólů washingtonských spoluhráčů, na snímku s ním jsou Alex Ovechkin (8), Joel Ward (42) a Jason Chimera (25).

Článek

"Je vždycky krásné hrát za národní tým a zvlášť na tak velké akci, jako je olympiáda," řekl deníku The Washington Post Erat, který má na kontě bronz z olympijských her v Turíně z roku 2006 a nechyběl ani před čtyřmi roky ve Vancouveru.

Odchovanec Třebíče se střelecky trápí a v NHL nedal gól od loňského 16. dubna. Půst tak trvá 54 utkání základní části a neskóroval ani ve čtyřech duelech play off s New Yorkem Rangers. Pro někdejšího ofenzivního lídra Nashvillu, který loni v dubnu zamířil do týmu Capitals s touhou konečně vyhrát Stanleyův poháru, je angažmá zatím spíše trápením.

V klubu už dokonce požádal o výměnu, protože nebyl spokojený s vytížením na ledě, které mu povolil kouč Adam Oates. V listopadu se navíc nevešel třikrát do sestavy, v lednu pětkrát. V 49 odehraných zápasech alespoň nasbíral 21 asistencí. V poslední době pak povýšil do elitní formace k hvězdnému Alexandru Ovečkinovi. Přesto se těší, že na olympiádě přijde hokejově i na jiné myšlenky. "Doufám, že tam uhrajeme nějaký dobrý výsledek," přeje si.

Delší cesta turnajem až k medailovým pozicím ale pro Erata znamená stále větší riziko, že nestihne narození dcery. Podle termínu má manželka Věra přivést na svět sourozence synovi Sebastianovi 25. února, tedy dva dny po finále turnaje v Soči.

"Byla to pro mě proto dobrá i špatná zpráva," řekl o pozvánce do týmu. "Bude skvělé hrát na takovém turnaji proti nejlepším. Pro fanoušky v Česku je olympiáda každé čtyři roky velký zážitek. Ale na druhé straně budu myslet na to, že čekáme dceru," prohlásil Erat. Jakkoliv by rád byl v tomto období s rodinou, o olympiádu nechtěl přijít. Podle jeho slov to může být poslední šance se pod pěti kruhy znovu objevit.

"Já doufám, že všechno půjde, jak je to naplánováno. Prostě musím doufat, že moje žena bude v klidu, všechno bude v pohodě a narodí se nám děcko až po olympiádě," prohlásil Erat, který naposledy reprezentoval na mistrovství světa v roce 2012 ve Stockholmu a Helsinkách, kde získal bronz.

"Může se na to někdo dívat, že je to egoistické. Ale je to možná poslední tak velký turnaj, který můžu hrát. Bude to opravdu důležitá akce. Možná by mě pak za dva nebo čtyři měsíce mrzelo, kdybych tam nejel. Já pak strávím s naší dcerou každou volnou chvilku. Věřím, že všichni chápou, že olympiáda je pro mě něco opravdu speciálního," dodal Erat.

Reklama

Související témata: