Hlavní obsah

Nedvěd bude rekordmanem, na olympiádu se vrací po dvaceti letech

Praha

Svého prvního startu v dresu české hokejové reprezentace na olympijských hrách se už nemůže dočkat dvaačtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd z Liberce. Pod pěti kruhy v rámci zimních her se stane rekordmanem jakožto sportovec, který se představí na olympiádě po dvacetileté pauze. V roce 1994 startoval v Lillehammeru v dresu Kanady a přivezl si stříbro.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Útočníci Petr Nedvěd (vlevo), Jiří Novotný (vpravo) a šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener v Olympijském parku v Praze na Letné.

Článek

"Něco takového jsem si myslel. Je to dobrý. Asi je to pozitivní (rekord), tak je to v pořádku," smál se Nedvěd, který si ve středu spolu s dalším členem kádru trenéra Aloise Hadamczika Jiřím Novotným a generálním manažerem Slavomírem Lenerem krátce zabruslil na ledové ploše v olympijském parku v Praze na Letné. Ten bude slavnostně otevřen ve čtvrtek.

I v něm mohou fanoušci na dálku podporovat české sportovce a zároveň u toho budou mít sportovní vyžití. "Doufejme, že fanoušků bude hodně. Pro všechny sportovní příznivce je to velká událost. Doufám, že je uslyšíme až v Soči," těšil se na podporu veřejnosti z Česka, ale i na místě.

Od krajanů si ovace pod pěti kruhy vychutná poprvé. V roce 1994 měl kanadské občanství a využil šanci hrát za Kanadu, když byl v NHL bez kontraktu. Z jeho tehdejších spoluhráčů už nikdo hokej nehraje. "Po té olympiádě jsem se často vídal s Paulem Kariyou, který hrál v Anaheimu. Ale jinak teď už nejsem s žádným hráčem v kontaktu," prohlásil Nedvěd, který před dvěma roky debutoval v českém dresu na mistrovství světa a přivezl si z Helsinek bronz. Předtím hrál i na Světovém poháru v roce 1996.

V Pchjongčchangu na saních?

Bude sice nejstarším hráčem, tento primát vzal Jaromíru Jágrovi, ale ještě dříve se narodil finský kanonýr Teemu Selänne. "Tak to asi bude muset být ještě jedna olympiáda. Příště pojedu ale asi už na sáňkách. Někdo mě strčí, svezu se a dole mě vyzvednou. Bude třetí místo a super," rozesmál se s výhledem na korejský Pchjongčchang v roce 2018.

V olympijské vesnici na rozdíl od Jágra nebude mít privilegium být na jednolůžkovém pokoji, ale bude bydlet s obráncem Ladislavem Šmídem z Calgary. "Aspoň si budeme se Šmíďákem vyprávět nějaký super věci. A jestli bude chrápat, tak na něj hodím deku. Džegr, to je něco jiného. On v noci nespí, ale spí přes den," pokračoval dobře naladěný Nedvěd.

Na hokejové kamarády se těší, především na Jágra a Aleše Hemského. "Těším se samozřejmě na všechny kluky, ale s některými jsem strávil nějaký kus svého života v NHL. Samozřejmě se nemůžu dočkat té samotné olympiády a prvního zápasu," vzhlížel Nedvěd k duelu se Švédskem, který se hraje 12. února. Do Soči zamíří s dalšími hráči z Evropy už ve čtvrtek ráno. Chtěl by tak stihnout podívat se i na jiné sporty. "Jedeme tam dřív, tak nějaká šance asi bude."

V dobré náladě bude odlétat i proto, že jej opouštějí drobné potíže se zády, které jej trápily v posledních dvou extraligových zápasech. "Už je to lepší. Musím říct, že dneska je první dobrý den, mám radost. Už svá záda trošku znám, takže vím, že minimálně tři dny to vezme, což mělo přesně takový průběh. Na Kladně to (v neděli) byl docela bolestivý zápas, v úterý už to bylo o padesát procent lepší. Dneska to není stoprocentní, ale už je to skoro tam, kde to potřebuju," dodal Nedvěd.

Reklama

Související témata: