Hlavní obsah

Radivojevič nahradí na ZOH Gáboríka, do Soči nejede ani Višňovský

Aktualizováno

Volné místo v nominaci hokejistů Slovenska na olympijské hry v Soči zaujal po potvrzené absenci Mariána Gáboríka z Columbusu útočník Branko Radivojevič ze Slovanu Bratislava, jak se spekulovalo. Změnu potvrdily oficiální internetové stránky Slovenského svazu ledního hokeje. Český trenér Slovenska Vladimír Vůjtek starší ale už řeší další problém, protože vedení New Yorku Islanders odmítlo na hry uvolnit obránce Ľubomíra Višňovského.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský útočník Branko Radivojevič se snaží překonat brankáře Jakuba Štěpánka (vlevo).

Článek

Sedmatřicetiletý hráč utrpěl v říjnovém utkání s Carolinou otřes mozku a do NHL se vrátil až na konci ledna. Od té doby Višňovský odehrál pět zápasů, ale generální manažer klubu Garth Snow ho na olympijský turnaj nehodlá pustit.

"Bohužel to nevyšlo. Nejsem dostatečně zdravý a lékaři rozhodli, že pro mě bude lepší, když olympiádu vynechám, zůstanu v New Yorku trénovat a doléčím se," řekl serveru pravda.sk Višňovský.

"Ještě zkusím v pátek promluvit s generálním manažerem Garthem Snowem, ale na 99,9 procenta je to už jisté. Nemám čím argumentovat, protože nejsem na ledě stoprocentní. Svět se nezboří. Budu klukům v Soči držet palce. Je to celé smutné hlavně proto, že jsem se chtěl pod pěti kruhy s reprezentačním dresem rozloučit," doplnil mistr světa z Göteborgu z roku 2002, který má v NHL na kontě za Los Angeles, Edmonton, Anaheim a Islanders 819 zápasů a 467 kanadských bodů.

Vůjtek musel sáhnout do původního výběru už třikrát a teď ho čeká čtvrtá změna. Už dříve vypadli z kádru zadáci Dominik Graňák z Dynama Moskva a Michal Sersen ze Slovanu Bratislava, nahradili je Milan Jurčina z TPS Turku a René Vydarený z Hradce Králové.

Gáboríkova naděje na start v Soči definitivně padla ve čtvrtek. Klíční kost po zlomenině, kterou utrpěl 21. prosince v utkání proti Philadelphii, stále nemá natolik v pořádku, aby prošel klubovou lékařskou prohlídkou.

"Jsem strašně zklamaný, že nemůžu reprezentovat Slovensko na olympiádě. Ale chápu rozhodnutí, které je správné pro doléčení i pro reprezentaci," řekl Gáborík klubovému webu. "Měl jsem štěstí, že jsme už reprezentoval svou zemi na dvou olympiádách i na dalších turnajích, a těším se, že budu hrát za národní tým v budoucnu znova."

Radivojevič nechyběl na minulé olympiádě ve Vancouveru a má na kontě i šest startů na mistrovství světa. "Branko Radivojevič odehrál ve výborné formě mistrovství světa v letech 2012 i 2013. Je to hráč, který zapadá do naší koncepce," prohlásil Vůjtek, pod kterým se stal Radivojevič před dvěma roky v Helsinkách vicemistrem světa.

Reklama

Související témata: