Hlavní obsah

Cenný kov ze Soči by českému hokeji pomohl, tvrdí Straka

Kapitána plzeňských hokejistů a jednu z velkých postav historie českého hokeje Martina Straku nijak nemrzí, že bude scházet na sportovním svátku planety v Soči. Výběru kouče Aloise Hadamczika bude na dálku držet palce s přáním, aby dosáhl na cenný kov. Úspěch na turnaji, který bude patřit jako obvykle k vrcholům her, může podle jeho názoru pomoci celému českému hokeji.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Plzeňský kapitán Martin Straka (vpravo).

Článek

"Jestli mě trochu nemrzelo, že jsem nebyl mezi hokejisty, kteří ve čtvrtek odlétali na olympiádu? Určitě ne. Klukům fandím, chtělo by to medaili, kterou moc potřebujeme. Nevozíme cenné kovy ani z dvacítek či osmnáctek, tak si osobně přeju, aby se český hokej dočkal cenného kovu teď v Soči. Určitě by nám to moc pomohlo. Budu držet palce," řekl olympijský vítěz z Nagana spolupracovníkovi ČTK.

Turnaj s nikým z pětadvacítky hráčů, kteří se vešli do nominace, neprobíral. "Náhodně jsme se potkali jen s Péťou Nedvědem, kterému jsem popřál hodně štěstí. Jinak jsem nemluvil s nikým," řekl jednačtyřicetiletý Straka, který je o rok mladší než liberecký lídr. Na rozdíl od Nedvěda ale chyběl už v původní širší nominaci. Nikoliv kvůli výkonnosti, ale kvůli Hadamczikově předpokladu, že by účast stejně odmítl. Tak jako opakovaně odmítal pozvánky na světové šampionáty, hlavně kvůli povinnostem v klubu, který i řídí.

Straka: Rozhodne forma gólmanů

Straka očekává, že týmy na olympijském turnaji budou hodně silné. "Favority jsou určitě Kanada, Rusko, Švédsko, Amerika. Aktuální formu Finska neznám. Podle mě jako vždy rozhodne především forma gólmanů. V Naganu nás všichni podceňovali, ale Hašan byl skvělý a proto jsme vyhráli," připomněl Straka výkony legendárního brankáře Dominika Haška, který byl před 16 lety pro soupeře takřka nepřekonatelným. "Když naši brankáři budou chytat výborně, tak máme šanci na úspěch," je přesvědčený Straka.

I jeho klub bude mít na hrách alespoň částečné zastoupení - ve finské nominaci je gólman Tuukka Rask z Bostonu, který na západě Čech zanechal výborný dojem v minulé sezóně při výluce NHL. "Pokud nastoupí, tak se rád podívám, jestli ještě umí chytat," smál se Straka.

Zatím nemá úplně jasno o tom, kolik času a kterým sportům u televize zasvětí. "Ale asi nevynechám biatlon, kde bychom se mohli dočkat medailové radosti," řekl Straka. Tipovat, kolika pódiových umístění se Česká republika v Soči dočká, se neodvažoval. "To chcete na mně moc. Přeju si, abychom nevyšli naprázdno. A měli minimálně aspoň jednu medaili."

Reklama

Související témata: