Hlavní obsah

Chára a spol. vybouchli, Stastny režíroval zkázu a Slováky zasypala americká lavina

Soči
Aktualizováno

Rozpaky nad výkonem českých hokejistů v jejich olympijské premiéře se Švédy jsou slabým odvarem proti zděšení, jež po prvním utkání v Soči zavládlo u sousedů. Slováci v duelu s USA doslova vybouchli a tým kouče Vladimíra Vůjtka schytal debakl 1:7. Český trenér si tak na slovenské střídačce zapsal první prohru s USA, jeho tým přerušil sérii pěti vítězství nad zámořským soupeřem.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Hořká pilulka pro Slováky - Paul Stastny se dvěma góly podílel na demolici brankáře Jaroslav Haláka spol...

Článek
Fotogalerie

Patří v Soči k nejfotografovanějším olympionikům. Slovenský obr Zdeno Chára si však se svou družinou premiéru na turnaji za rámeček nedá.

„Určitě to nebyl takový vstup do turnaje, jaký jsme si představovali. Úvod zápasu jsme přitom zvládli poměrně dobře, hráli jsme v tempu. Ve druhé třetině jsme si však přestali plnit defenzivní úkoly, Američané se dostávali do jasných střeleckých pozic a dávali nám z nich góly. Z těch dvaceti minut se musíme poučit a připravit se na další duel," kabonil se kapitán Slováků po debaklu.

Zahrajte si největší hokejový turnaj světa v Soči! Vytvořte si tým na Fantasy Sport.cz.

Premiérové body na turnaji se jeho tým pokusí získat v sobotu proti Slovincům. Účinkování ve skupině A zakončí o den později proti domácímu Rusku.

„Dostali jsme lekci z hokejové moderny. Soupeř byl o třídu lepší a převýšil nás ve všech aspektech - rychlosti, kombinaci a kolektivním pojetí hry. V podstatě jsme neměli čím vzdorovat, kromě naší první pětky. Američané zaslouženě zvítězili," zhodnotil porážku trenér Vladimír Vůjtek.

Ani střídání brankářů nepomohlo

„Turnaj začal zklamáním, Slováci dostali lekci od USA," zní titulek na serveru sport.sk. „Ani střídání brankářů nepomohlo: Američané spustili na Slováky lavinu," přidává se čas.sk. „Slovenští hokejisté na úvod olympijského turnaje s debaklem od USA," běduje denník.sk.

„Dostávali jsme zbytečné góly. V první třetině to ještě bylo vyrovnané a nahoru - dolů. Velká škoda, že jsme v té fázi nevstřelili více gólů a nenačali tím soupeře. Musíme lépe komunikovat. Na tom je třeba před dalším zápasem zapracovat a zlepšit se," líčil Tomáš Tatar, střelec jediného gólu Slováků.

Stastny potěšil Šťastného...

Zámořská média si všímají pikanterie, že dva góly Američanů vstřelil Paul Stastny - syn slovenské legendy a zároveň nabroušeného kritika Petera Šťastného.

„Paul Stastny vedl zkázu USA proti Slovensku," píše USA Today. „Americká vichřice zasáhla Slovensko," libuje si USA Hockey. „S velkým náskokem. USA roznesly Slovensko, Phil Kessel měl gól a dvě asistence," přidává se ESPN.

„Halák vystřídán, zatímco Stastny a Kessel se zbláznili," dodává server hokejové federace IIHF.

„Byl to pro mě velmi speciální zápas. Podařilo se mi poprvé zdolat Slováky, dokonce na zimních olympijských hrách. Výborně jsme bruslili a dobře zahrály všechny čtyři formace. Na tribuně mě podporovala rodina," líčil spokojený Paul Stastny.

Originální rada: Jeb*m na to!

S originální radou, jak na úvodní výbuch zapomenout, přichází čas.sk. „Jeb*m na to! Tatarova skladba se bude po trapném debaklu hodit," píše server.

Útočník v kabině Slováků vybírá muziku, která se pouští. „JBMNT! Nebo: Jeb*m na to! V takovém duchu se nese vyostřený text hiphopového uskupení Kontrafakt, který se na první vystoupení hodí nejlépe," vysvětluje slovenský server.

Reklama

Související témata: