Hlavní obsah

Pavelec o nejisté pozici: Přiletěl jsem, abych byl na ledě. Chci turnaj dochytat

Soči

Při premiéře českého hokejového výběru zaujal brankář Ondřej Pavelec místo překvapivě jen na tribuně, z které sledoval prohru spoluhráčů se Švédskem. V pátek nastoupí proti Lotyšsku od první minuty, nicméně po čtvrtečním tréninku na rezervní ploše arény Bolšoj byl ještě přepadlý z absence v prvním duelu. „V pátek budu chytat, což ale nic nemění na faktu, že proti Švédsku jsem byl na tribuně,“ pronesl šestadvacetiletý gólman Winnipegu Jets.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva Ondřej Pavelec, Petr Nedvěd, Jakub Kovář a Patrik Eliáš při tréninku české reprzentace

Článek

V NHL jste zvyklý na jisté místo v sestavě. Bylo hodně mrzuté, když jste ve středu večer usednul jen na tribunu?

Jde o nepříjemnost nejen pro gólmana, ale pro každého hráče. Nezbylo mi prostě než sedět, fandit a doufat v lepší výsledek. Ani jsem necítil větší nervozitu než na ledě. Pocity byly stejné. Jen jsem nemohl vývoj ovlivnit.

Soucítil jste s Jakubem Kovářem, který z deseti střel třikrát inkasoval a po jednadvaceti minutách střídal?

Nejde o nic příjemného. Já jsem zažil stejné situace ve Winnipegu. Někdy střídání ani není výrazem zklamání z výkonu. Kuba mohl těžko něco změnit. Prohra se Švédskem nebyla zápasem, kdy by se vina měla házet na gólmana.

Zaznamenal jste, jak velký údiv vaše absence v sestavě vzbudila za oceánem?

Ano. Novinářů ze zámoří je v Soči hodně a neuniklo jim, že jsem šel jen na tribunu. Až jsem se divil, kolik jsem rozdal rozhovorů, přestože jsem nechytal. Zájem byl fakt velký (směje se).

Hned po zápase se Švédskem trenér oznámil, že byl bez ohledu na výsledek rozhodnutý nominovat vás do zápasu s Lotyšskem. Znal jste jeho plán předem?

Jo. Předestřel mi své záměry. V pátek budu chytat, což ale nic nemění na faktu, že proti Švédsku jsem byl na tribuně.

A tušíte, jaká bude situace na postu brankáře v dalším průběhu turnaje?

Netuším, co bude dál. Ani netuším, jestli se vše bude odvíjet od pátečního zápasu, nebo je vše dané dopředu. Chtěl bych turnaj dochytat. Přiletěl jsem, abych byl na ledě. Ale před odjezdem jsem se díval na turnaj v Turíně, kde byl trenérem pan Hadamczik a chytali rovněž tři brankáři. Osud se tedy opakuje. Jiný turnaj, kde se stalo něco podobného, si nevybavuji.

Je pro brankáře komfortnější z hlediska přípravy, když má jasně danou pozici?

Já na všechny turnaje jel a byl jasná dvojka nebo jednička. Nezažil jsem pravidelnou rotaci. Velký rozdíl je hlavně v tréninku. Když je člověk určený jako třetí v řadě, tak se do brány moc nedostane. Je pak těžší se připravit. Říká se, že i druhý gólman se připravuje, jakoby šel na led od první minuty. Ale vzadu v hlavě vždy má fakt, že nechytá. Když je brankář určený jako jasná jednička, může se lépe připravit na zápas.

Představuje pro vás z brankářského pohledu Lotyšsko ideálního soupeře na vstup do turnaje?

Já se připravím stoprocentně a je mi jedno, kdo proti mně stojí. Ať bude deset nebo čtyřicet střel, musím je pochytat. Pokud chceme vyhrát, nesmím pustit nic. Jde o nepříjemný tým, který má hodně hráčů z KHL. Hodně rychle bruslí, napůl jde o ruský hokej. Ve Vancouveru jsme je zlomili až v prodloužení, i na šampionátu v Bratislavě šlo o vyrovnaný zápas.

Jak velkou nepříjemnost znamená fakt, že utkání začíná v poledne ruského času?

Je to trošku divné před zápasem, než člověk vleze do arény. Ale jakmile jsem na zimáku, neřeším začátek. Složitější může být z hlediska časového posunu, s nímž jsme se všichni ještě nesrovnali. Třeba ve Winnipegu budou v době úvodního vhazování tři ráno.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články