Hlavní obsah

Slováci po debaklu nekapitulují. Teď už to může být jen lepší, ujišťuje Budaj

Dostali v premiéře tvrdý direkt, formát olympijského turnaje ovšem slovenským hokejistům nahrává. Zlato může brát i tým, který v základní skupině všechny tři zápasy prohraje. Z tohoto pohledu tedy drtivá prohra 1:7 s USA zatím nic neznamená. „Z naší strany to už může být jen lepší,“ ujišťuje brankář Peter Budaj, který po páté inkasované brance nahradil Jaroslava Haláka a pustil ještě dva góly.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Američané Phil Kessel (vpravo), Ryan Kesler (vlevo) a James van Riemsdyk se radují po gólu v duelu se Slovenskem. V pozadí brankář Peter Budaj.

Článek
Fotogalerie

Český kouč slovenského výběru Vladimír Vůjtek přiznal, že jeho tým dostal od Američanů lekci z hokejové moderny. Na kapitulaci je však ještě brzy. V tomto duchu v kabině promluvil kapitán Zdeno Chára.

„Byla to trpká premiéra. Zdeno Chára to však v kabině řekl dobře: Turnaj teprve začíná, musíme dát hlavy nahoru, co nejrychleji zapomenout a jít dále, dobře se připravit na následující duel. Každý z nás je profesionál a všichni víme, že zítra svitne nový den. Sedneme si, poradíme se, podíváme se na video. Doufám, že už proti Slovincům to bude lepší," vylíčil atmosféru v kabině útočník Tomáš Jurčo.

Zahrajte si největší hokejový turnaj světa v Soči! Vytvořte si tým na Fantasy Sport.cz.

Vůjtek je postaví na nohy

Proti Slovincům hrají Slováci v sobotu, v neděli pak zakončí skupinu v duelu s domácími Rusy.

„Američané létali a my jsme jim nedokázali vzdorovat. Musíme se posbírat. Začátek turnaje není tak důležitý jako jeho konec. Z naší strany to už může být jen lepší. Máme dobrého kouče a kvalitně vystavěný tým s talentem. Je jen třeba zapracovat na pár věcech, přidat v defenzivě a myslím si, že to bude dobré," vykládal brankář Peter Budaj, jako by se ani nic nepříjemného nestalo.

Hossa stále myslí na Demitru

Slováci si o to více přáli dobrý vstup do turnaje, že stále hrají i za tragicky zesnulého spoluhráče Pavla Demitru.

„Samozřejmě že před zápasem i během něj jsem byl v myšlenkách i s nebohým Pavlem Demitrou. Na předchozích dvou olympiádách jsme bydleli spolu na pokoji, natrvalo zůstane v mých vzpomínkách. Vždy bude s námi," poukázal útočník Marián Hossa. „Američané mají skvělý tým, určitě patří s Kanaďany a Rusy mezi hlavní adepty na zlato," dodával ještě.

Američané překvapili sami sebe

Američané takový vstup do turnaje ani nečekali. „Byl to náš první zápas na turnaji a jsem velmi rád, že se nám podařilo zvítězit. Ve druhé třetině jsme hráli velmi dobře a nasázeli šest branek. Chlapci předvedli kvalitní výkon, ukázali jsme svou hru," liboval si trenér Dan Bylsma.

„Slovensko má výborné mužstvo, my jsme však předvedli velmi kvalitní výkon a nastříleli pěkné góly. Adaptace na větší kluziště, které vyžaduje více bruslení, chce svůj čas," vyzdvihl útočník Phil Kessel.

„Nikdy předem nepředpokládáte, že dokážete soupeře takového kalibru zdolat 7:1. Na takovém turnaji se to podaří málokdy," nepřestával žasnout útočník Zach Parise. „Dobře jsme však kombinovali, byli bruslařský na výši a proměňovali šance. Zejména po první třetině jako bychom si našli nohy. Člověk je na začátku takového akce vždy nervózní, ale když jsme vstřelili druhý gól, dokázali jsme přeřadit na další výkonnostní stupně," popsal Parise, jak se zrodil nečekaný debakl.

Reklama

Související témata: