Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Hokejisté udolali Lotyšsko, Bank na medaili nedosáhl. Utekla i biatlonistkám a Bauerovi

Soči
Aktualizováno

Čeští hokejisté si v utkání s Lotyšskem vylepšili obraz, který divákům v Soči ukázali v první polovině středečního zápasu se Švédy. Soupeře z Pobaltí porazili 4:2. Na své oblíbené patnáctikilometrové trati Lukáš Bauer medaili nezískal, dojel pátý. Cenný kov utekl i biatlonistkám, Gabriela Soukalová skončila ve vytrvalostním závodě na 15 km čtvrtá, Veronika Vítková šestá. Sjezdař Ondřej Bank neudržel druhé místo ze sjezdu, v součtu se slalomem v superkombinaci klesl na sedmou pozici.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Čeští hokejisté Jaromír Jágr (vlevo) a Tomáš Plekanec se radují z gólu proti Lotyšsku.

Článek

O první vítězství národního hokejového týmu týmu se svými druhými góly na turnaji zasloužili Jaromír Jágr a Marek Židlický, kteří skórovali i při úvodní prohře 2:4 se Švédskem. Mezi střelce se zapsali také Martin Erat a Jakub Voráček.

Trenér Alois Hadamczik tentokrát poslal do branky Pavelce, ale v sestavě udělal i další změny. Stále nemohl hrát uzdravený Gudas, ve hře už ale byli obránce Šmíd či útočníci Hemský a Hanzal. Své vystoupení ve skupině C završí český tým sobotním zápasem proti Švýcarsku. Ze skupiny sice postupují všichni, ale každý výsledek je důležitý pro nasazení do vyřazovací části.

Bauer zatím v Krasné Poljaně jen trénoval a nepříliš vydařené závody českých běžců sledoval jen jako divák. Sám se pustil až do závodu na 15 kilometrů. Na medaili nakonec nedosáhl, od bronzu ho dělilo 20 vteřin. Závod suverénně opanoval Švýcar Dario Cologna. Druhý dojel Švéd Johan Olsson, třetí jeho krajan Daniel Richardsson.

Ondřej Bank vzhlížel po skvělých sjezdařských tréniních s oprávněnými nadějemi k superkombinaci. Na medailový výsledek vskutku zadělal skvělým výkonem ve sjezdu. Porazil v něm nejen dvojnásobného mistra světa v kombinaci Nora Aksela Lunda Svindala, ale i olympijského vítěze v nejrychlejší disciplíně Matthiase Mayera z Rakouska či amerického obhájce zlata z Vancouveru Bodeho Millera! Sklonit se musel pouze před Kjetilem Jansrudem z Norska, který byl o 14 setin vteřiny rychlejší. Jenže opatrná jízda ve slalomu Banka o cenný kov připravila, skončil celkově sedmý.

Všestrannost je Bankovou velkou předností, což dokázal šestým místem v Turíně, sedmým ve Vancouveru a pátým na MS v Ga-Pa v roce 2011. Na rozbité měkké trati slalomu si ale oproti skvělému sjezdu pohoršil. Vítězem se stal Švýcar Sandro Viletta před Chorvatem Ivicou Kosteličem.

Gabriela Soukalová si v závodě na 15 km připsala další čtvrté místo, ač vytrvalostní závod jí letos přinášel jen triumfy. Na medaili ztrácela podobně jako Bauer v běhu - dvacet sekund. Svůj nejlepší výsledek na těchto ZOH si šestou příčkou připsala Veronika Vítková. Vyhrála Běloruska Darja Domračevová.

Krasobruslaři Michal Březina a Tomáš Verner se po volné jízdě srovnali na konečné desáté a jedenácté místo. Zlatou medaili navzdory dvěma pádům získal Japonec Juzuru Hanju, který porazil o 4,47 bodu rovněž chybujícího Kanaďana Patricka Chana. Na bronzovou příčku vylétl z devátého místa po krátkém programu vicemistr světa Denis Ten z Kazachstánu.

Všichni čtyři čeští skokani na lyžích prošli do závodu na velkém můstku. Jakub Janda byl v kvalifikaci desátý, postoupili také sedmnáctý Jan Matura, dvacátý Roman Koudelka i čtyřiatřicátý Antonín Hájek.

Janda skočil 124,5 metru a zopakoval desáté místo z kvalifikace na středním můstku. Matura předvedl 120,5 metru, Koudelka o půl metru méně a Hájek 117 metrů.

Stejně jako na středním můstku vyhrál kvalifikaci Rakušan Michael Hayböck, který doletěl na 131 metrů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články