Hlavní obsah

Finský blesk nedohrál. Teemu je starší pán, potřebuje víc odpočinku, uklidňuje fandy Kontiola

Přihrál Granlundovi na vyrovnávací gól, poté trefil tyč, ale do druhé třetiny už nenastoupil. Finský hokejový veterán Teemu Selänne, který je na své šesté a zároveň poslední zimní olympiádě, odstoupil ze čtvrtečního zápasu s Rakouskem a příznivce Suomi pořádně vyděsil.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Finští hokejisté slaví gól proti Rakousku.

Článek

Do Soči se moc těšil. Přijal roli kapitána finského výběru a svůj poslední turnaj pod pěti kruhy si přijel užít. Třiačtyřicetiletý útočník by se rád rozloučil úspěchem. Doma má stříbro z Turína, z Nagana a Vancouveru si přivezl bronz, ten nejcennější kov mu však ve sbírce chybí.

Zlato ze Soči by pro forvarda Anaheimu bylo fantastickou olympijskou tečkou, jenže hned zkraje se dostavily komplikace. Střetnutí s Rakouskem totiž nedohrál a nad jeho dalšími starty na turnaji visí otazník. Již v průběhu první třetiny si nechával ošetřovat krk a po přestávce do hry už nezasáhl.

Seveřané si s outsiderem poradili. Byť v úvodu dvakrát prohrávali, nakonec zdolali soupeře bez potíží 8:4 a připsali si do tabulky první tři body. Nejen fanoušky Suomi však po utkání zajímal především zdravotní stav finského velikána, který je nejproduktivnějším hokejistou olympijské historie.

Jokinen: Teemu je důležitým článkem naší ofenzívy

"Jde o menší zranění v horní části těla. Nic vážného," uklidňoval příznivce kormidelník Seveřanů Erkka Westerlund. Ztráta Selänneho by zkušeného kouče hodně mrzela. Ačkoliv proti Rakušanům strávil zkušený forvard na ledě jen pár minut, ukázal své přednosti a vůdčí schopnosti. V 6. minutě za stavu 0:1 si vyměnil kotouč s Mikaelem Granlundem, který nepříznivé skóre srovnal a zavelel ke kanonádě. "Teemu je velmi důležitý článek naší ofenzívy a lídr týmu. Nikdy není jednoduché, když ztratíte chlapa, jako je on," uvedl útočník Olli Jokinen.

Finové doufají, že bude Selänne brzy v pořádku a naskočí nejlépe už do pátečního severského derby s Norskem. Obavy se snaží zahnat i humorem. "Teemu je už starší pán a proto potřebuje na odpočinek více času, než ostatní hráči," odlehčoval atmosféru forvard Čeljabinsku Petri Kontiola.

Reklama

Související témata: