Hlavní obsah

Gól platí, vyloučení ale také. To přece nemá logiku, kdo ta pravidla dělá? divil se Plekanec

Soči

Byl to moment, který se v hokeji příliš často nevidí. Když lotyšský útočník Janis Sprukts překonal na začátku čtrnácté minuty gólmana Pavelce, puk se zpět do hry odrazil od kamery upevněné v brance. Rozhodčí v domnění, že se o gól nejednalo, nechali pokračovat ve hře a záznam zhlédli až při následném přerušení hry. Gól uznali pak a vraceli zpátky čas o 46 vteřin. Jenže Martina Hanzala, který se během této doby dopustil faulu, na trestnou lavici stejně poslali...

Foto: Brian Snyder, Reuters

Lotyš Janis Sprukts dává Ondřeji Pavelcovi v české brance gól, který rozhodčí zprvu přehlédli.

Článek

„Už na střídačce nám Prochy (videotrenér Procházka), který měl k dispozici video, říkal, že to asi byl gól. Takže rozhodčí to pak spravedlivě uznali," neprotestoval kvůli tomuto momentu obránce Zbyněk Michálek. „To já ani hned nevěděl, že to byl gól, proto jsem byl docela překvapený," tvrdil kapitán Tomáš Plekanec.

„To já na devadesát procent věděl, že to je gól. Proto mě překvapilo mě, že se pořád hrálo. Jenom jsem se modlil, aby se nešli podívat na video," marně doufal Ondřej Pavelec.

Lotyši gólu dosáhli v přesilové hře, na trestné lavici totiž v tu chvíli seděl Martin Hanzal. Než došlo k přerušení hry, Hanzal se na led vrátil a dopustil se dalšího nedovoleného zákroku. Když ale byla dodatečně Spruktsova trefa uznána, všichni si mysleli, že Hanzalův druhý trest bude anulovaný.

Gól by neplatil, vyloučení ano

Jenže nebyl. Pokud by do přerušení padl další gól, uznán by nebyl. Uložený trest však podle pravidel Mezinárodní hokejové federace IIHF zůstává v platnosti. „Nechápu to, tohle přece nemá logiku. Nevím, kdo ta pravidla dělá. Připadal jsem si jak v jiném světě," kroutil hlavou Plekanec, kterému vše přímo na ledě vysvětlovali rozhodčí.

„Bylo to divné, já hlavně byl překvapený, že to vůbec byl faul. Vyrazil jsem totiž soupeři puk a on pak upadl," přidával svůj pohled hlavní aktér Martin Hanzal. „Je to hodně dlouho, co jsem zažil, že by hra pokračovala a gól se uznal až zpětně. Dostat gól a ještě mít započítané další vyloučení, to je asi nejhorší situace, jaká může nastat," přiznával Jaromír Jágr.

„Nám nevadilo, že uznali gól. Byl, tak musel platit. Spíš nás zarazilo, že faul z doby, kdy se pak stejně vracel čas, nakonec platil. Rozhodčí ale měli pravdu, takhle to v předpisech je. Kdyby dal mezitím Plekanec gól, neplatil by, vyloučení bohužel ano. Je to absurdní, ale je to tak," uzavřel kouč Alois Hadamczik.

Reklama

Související témata: